Србија и Балкан

Мештани траже поништавање одлуке о градњи базе у селу Дрен

Срби траже да се са терена повуку и грађевинске машине као и припадници косовске полиције који су и даље присутни у селу, од власти у Приштини траже да их оставе на миру
Мештани траже поништавање одлуке о градњи базе у селу Дрен© РТ Балкан

У селу Дрен код Лепосавића, где је јуче почела изградња нове базе косовске полиције, током дана и даље је окупљено око стотину мештана који кажу да су одлучни у намери да се изборе за поништавање "бесправне одлуке Приштине" о изградњи базе у њиховом селу.

Мештани и даље протестују иако су радови јутрос обустављени а специјалци из Приштине који су радове обезбеђивали јутрос се повукли, и кажу да нису задовољни одлуком о заустављању радова већ траже да се одлука о изградњи базе поништи.

Неки од мештана изјавили су за "Косово онлајн" да траже да се са терена повуку и грађевинске машине као и припадници косовске полиције који су и даље присутни у селу.

Мештани додају да од власти у Приштини траже да их оставе на миру да живе и даље како су до сада живели и да у свом селу не желе базу косовске полиције.

Иначе, влада тзв. Косова донела је средином јануара одлуку о експропријацији више од 80 хектара у селима Дрен и Лешак у општини Лепосавић. Део те земље у власништву је општине и предузећа са овог подручја а власници дела земље су Срби, староседеоци из ова два села.

Јуче су почели радови на проширивању сеоског пута ка локацији где ће бити база, а командант специјалаца из Приштине који су обезбеђивали радове мештанима је рекао да ће у њиховом селу бити изграђена погранична полицијска станица.

Истовремено, окупило се неколико стотина мештана који су затражили да се радови обуставе. Они су рекли да власти "незаконито отимају њихову земљу" и да у свом селу не желе базу косовске полиције.

image