Свет

Помпео: Си је опаснији од Путина

Бивши амерички државни секретар тврди да кинески председник има амбиције да влада светом
Помпео: Си је опаснији од Путинаwww.globallookpress.com © Kremlin Pool/Global Look Press

Кинески председник Си је већа претња свету од Владимира Путина, сматра бивши амерички државни секретар Мајк Помпео који додаје да лидер Кине намерава да "влада светом".

"Он жели да вас поседује. Жели да спроведе своје хегемонистичке намере широм света и са својом марксистичко-лењинистичком визијом спроведе кинеску економску и политичку доминацију у сваком углу планете", упозорио је амерички политичар у интервјуу за "Скај њуз".

Помпео је навео да Америка има обавезу "према следећој генерацији" да се томе супротстави.

Упитан да ли је кинески лидер опаснији од свог руског колеге, Помпео је одговорио да је то апсолутно тако, јер "Путин му (Сију) није ни близу".

"Владимир Путин има веома моћан нуклеарни програм и економију која зависи од једне индустрије. А ако бисмо производили енергију у Америци, та индустрија би му била много мање вредна", рекао је он.

Си Ђинпинга назива "другачијим створењем".

"Планета економски зависи од њега, јер он влада над 1,4 милијарде људи. Он има економију која је по величини конкурентна оној у Сједињеним Америчким Државама, веома способан свемирски и војни и сајбер програм. И то су му могућности. А сада смо такође видели његову намеру", жали се Помпео.

Бивши амерички државни секретар каже да, иако Путин, како наводи, верује у велику Русију, он "нема илузија о својој способности да доминира светом".

У октобру је, иначе, Бела кућа представила нову стратегију националне безбедности.

Америчка администрација доделила је Кини статус "најозбиљнијег геополитичког изазова", а према том документу, Бела кућа ће се "ефикасно такмичити" са Пекингом.

И амерички државни секретар Ентони Блинкен, раније је, на конференцији за новинаре са шефом Пентагона Лојдом Остином, јапанским министром спољних послова Јошимасом Хајашијем и јапанским министром одбране Јасуказу Хамадом, рекао да САД и Јапан сматрају Кину највећом стратешком претњом. 

Бајден слаб, одговор Запада спор

Помпео, иначе бивши директор ЦИА, који је на функцији државног секретара био за време Доналда Трампа, односно у периоду између 2018. и 2021.године, у интервјуу није имао лепе речи за Трампове претходнике, а ни наследника.

Бајдена је оптужио да је слаб и да је "допустио да дође до рата".

"Шта се променило у последњој деценији? Председник Обама 2014. дозвољава Путину да заузме Крим, односно једну петину Украјине. Увек мислимо да је овај рат почео 24. фебруара, сада пре скоро тачно годину дана. Заправо је почео 2014. године. Онда, четири године (док је Трамп био председник), Путин не нападне Европу. Не заузме ни један центиметар. И онда, ми одемо са наших функција, а он поново крене. Верујем да то није случајност", истиче Помпео.

Он одбацује тврдње да Бајден делује као лидер Запада у свом одговору на руску специјалну војну информацију. Уз то, критикује и реакцију западних земаља на сукоб у Украјини.

"Запад је био спор, каснио је и плашио се ескалације, и то је била грешка. И зато треба да дамо све од себе да то данас поправимо. Треба да им обезбедимо ствари које су им потребне и ставимо Украјину и Запад  на место где ће их Владимир Путин видети као претњу", наводи Помпео.

image