Србија и Балкан

Спремни да продају КиМ: 19 НВО тражи од Вучића да прихвати план

НВО, попут Центра за културну деконтаминацију и Жена у црном, наводе и да је то историјска прилика да власти у Србији и њени грађани прихвате реалност
Спремни да продају КиМ: 19 НВО тражи од Вучића да прихвати план© Medija centar

Поред јавних личности које су апеловале на прихватање такозваног европског предлога споразума за нормализацију односа Београда и Приштине, истим поводом огласило се и 19 невладиних организација.

Оне су данас затражиле од председника Србије Александра Вучића, Владе Србије и Народне скупштине, да прихвате такозвани Шолц-Макронов предлог, што и не чуди, с обзиром да се већина њих финансира из западних фондова како би лобирали за НАТО или друге европско-америчке интересе.

У питању су Иницијатива младих за људска права, Цивил Рајтс Дефендерс, Институт за европске послове, Грађанске иницијативе, Хелсиншки одбор за људска права, Центар за културну деконтаминацију, Жене у црном, Београдски центар за људска права, Фонд за хуманитарно право и други.

"Институције Републике Србије и њихови представници, као носиоци јавних функција, дужни су да својим грађанима и будућим генерацијама гарантују пуну примену будућих споразума између Косова и Србије", истиче се у саопштењу.

НВО наводе и да је то историјска прилика да власти у Србији и њени грађани прихвате реалност, као и да се поставе темељи за изградњу добросуседских односа Срба и Албанаца који би трајно променили перспективу читавог Балкана.

"Нашим друштвима потребно је зрело и одговорно политичко деловање, које отвара простор за размену на свим нивоима и промену устаљеног начина на који се међусобно посматрамо више од три деценије. Сматрамо неопходним за трајно друштвено исцељење да се настави заустављен процес трагања за судбином убијених и несталих током оружаног сукоба на 'Косову' и да се почне са применом механизама транзиционе правде на институционалном нивоу", наводи се у саопштењу.

Поручују да институције Србије морају бити одлучне, истрајне и спремне да зауставе екстремистичке политике и деловања различитих група и појединаца, "укључујући и оне групе и појединце који делују или су деловали уз подршку власти у Србији а које угрожавају мир, европску будућност земље и промовишу кршење људских права, дискриминацију, мржњу и лажи у јавном простору".

"Европски преговори Београда и Приштине и споразум који је представљен преговарачким странама морају бити транспарентно комуницирани уз изношење свих релевантних информација у јавност, поручује се у саопштењу, уз оцену да је "нови споразум добра прилика за заокрет Србије и изградњу политике помирења која ће градити везе, чувати мир и јачати владавину права", поручују у саопштењу.

Додају да је то уједно и прилика да Србија свету покаже да се њена спремност да иде напред огледа у храбрости да доносе одлуке које доприносе решавању историјских конфликата.

"Само такав политички и друштвени курс, гаранција је за непонављање сукоба из прошлости и изградњу будућности у којој једни другима нисмо претња, већ партнери", закључују потписници 19 невладиних организација и појединаца, међу којима су и драмска списатељица Биљана Србљановић, књижевник Светислав Басара, адвокат Чедомир Стојковић, новинар Раде Радовановић и други.

Значајна америчка средства, у највећој мери Сорошева и Рокфелерова, годинама одлазе на банковне рачуне Фонда за хуманитарно право, Иницијативе младих за људска права, Грађанским иницијативама, Женама у црном и другима. Заузврат, НВО треба да покажу отворено антисрпско деловање, промовисање тезе да су Срби геноцидан народ и дају подршку отцепљењу КиМ.

image