Свет

"Креди Свис" и прљав новац: Тужиоци покренули поступак због цурења података са 18.000 рачуна

Анализа рачуна отворених од 1940-их па све до 2010. године, указала су да међу клијентима има кршитеља људских права, превараната и сумњивих бизнисмена
"Креди Свис" и прљав новац: Тужиоци покренули поступак због цурења података са 18.000 рачунаwww.globallookpress.com © IMAGO/Robert Schmiegelt

Швајцарски савезни тужиоци покренули су кривични поступак због цурења информација о хиљадама налога "Креди Свис банке", из 2022. године, саопштено је данас.

У извештајима који су у фебруару прошле године процурели у јавност, када их је немачки дневник "Зидојче цајтунг" објавио у оквиру пројекта о организованом криминалу и корупцији, из више од 18.000 рачуна могло се закључити да је једна од највећих светских банки гурнута у скандал са "прљавим новцем".

Анализа рачуна отворених од четрдесетих година 20. века па све до 2010. године, указала су да међу клијентима има оних који су кршили људска права, затим превараната али и сумњивих бизнисмена који су под санкцијама. 

Идентитет особе или организације одговорне за цурење података остао је непознат. Немачки лист је тада тврдио да их је добио анонимно преко безбедног дигиталног мејла пре више од годину дана, наглашавајући да није платио никакву надокнаду за те информације.

Тужиоци су рекли да су наводна кривична дела у овом случају кршење закона о банкарској тајни, штета нанета Креди Свису и стављање поверљивих пословних информација на располагање страним организацијама или њиховим агентима.

Тужилаштво је предузело мере након што су примили званичну жалбу, а швајцарски дневник "Тагесанцајгер" цитира изворе који кажу да је подносилац жалбе банка, која се труди да поврати стару славу након низа скандала и великих губитака.

На питање да ли је "Креди Свис" поднео жалбу, њихова портпаролка казала је да неће да коментарише поступак који је у току.

image