Магазин

''Барби'' са сколиозом - нова инклузивна лутка

Нова ''Челси'' лутка (''Барбина'' млађа сестра) има класичну розе хаљину и браон косу, али она је прва лутка у историји која има закривљену кичму и носи протезу за сколиозу.
''Барби'' са сколиозом - нова инклузивна лутка© Pixabay/Alexas_Fotos

''Нова линија ће помоћи у смишљању интересантних ликова и прича, али доприноси и развијању емпатије и друштвене свести кроз игру'', сматра Лиса Мекнајт, председница компаније ''Барби'', описујући процес размишљања и мотивацију за пројекат.

Циљ компаније је да се деци представљају различита тела, како би им се развијало разумевање за друге, али и да малишани могу да пронађу себе у омиљеним играчкама и да прихвате своје тело са свим могућим ''несавршеностима''. ''Барби'' је представила нову лутку у сарадњи са неурохирургом и специјалистом за деформитете кичменог стуба код деце, доктором Луком Мацизином, како би дизајн био што ближи реалности.

''Била ми је част да радим на 'Челси' и побринем се за постизање тачног приказа њеног облика и положаја кичме,'' говори доктор Лук, ''Ова лутка је сјајна презентација за малу децу и адолесценте са дијагнозом сколиозе и за оне који носе кичмену протезу, радујем се да је видим на полицама.''

''Трудимо се да лутке имају различита тела, како би деца могла видети и 'Барби' верзију себе. Поносни смо на креирање прве лутке са протезом за кичму која може да се скида,'' додаје Лиса.

Сколиоза код деце се најчешће открива када крену у први разред, током школских прегледа. Честа је у узрастима од основне школе па све до адолесценције, тако да је ''Челси'' намењена за године у којима се деца највише развијају.

''Барби'' је била једна од првих линија лутака која је увела различите националности и боје коже још у осамдесетим годинама, а временом се инлузивност развила и на различите облике тела. Поред протезе за кичму, постоје лутке и са инвалидским колицима још од деведесетих година.

На лето прошле године, компанија ''Барби'' је дизајнирала лутке без косе, са витилигом или са протезама за ноге и руке.

image