Србија и Балкан

Међурелигијска (не)толеранција: Имам из Козарца вређао СПЦ и Светог Саву

То је човек на чијем учењу и идеологији је зачета једна секта, коју ми овде добро познајемо. То је српска православна секта, рекао је главни имам Исламске заједнице у Козарцу
Међурелигијска (не)толеранција: Имам из Козарца вређао СПЦ и Светог Саву© FOTO TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Говор Амира Махића, имама из Козарца код Приједора, у коме је српског светитеља Саву назвао зачетником фашизма, а Српску православну цркву - сектом, изазвао је бурна негодовања у јавности.

Градоначелник Приједора Слободан Јавор и потпредседник Скупштине града Азра Пашалић најоштрије су осудили вређање српског светитеља и СПЦ, јавља РТРС.

Из приједорског Окружног тужилаштва потврђено је да раде на предмету који се односи на говор мржње имама Амира Махића према СПЦ.

"Наиме, такозвани Свети Сава је веома контроверзна личност презентована као просветитељ. Увек је то била једна ноторна лаж", рекао је главни имам Меџлиса Исламске заједнице у Козарцу код Приједора Амир Махић, те додао да у "тим будалаштинама које проповедају, можемо наћи апослутне корене овоме фашизму који ми данас живимо од стране наших комшија и геноциду који се овде десио".

"То је човек на чијем учењу и идеологији је зачета једна секта, коју ми овде добро познајемо. То је српска православна секта", додао је Махић.

Епископи СПЦ траже извињење

"Поводом бесрамних тврдњи главног имама Меџлиса Исламске заједнице у Козарцу, Амира Махића, изречених јавно, 27. 1. 2023. године, на Савиндан, којима је на најгрубљи начин настојао понизити Светог Саву и Српску православну цркву, изражавамо жаљење, неверицу и повређеност поменутим чином којим је на најгрубљи начин повредио осећаје свих верника Српске православне цркве, али и свих грађана Босне и Херцоговине којима је стало до мира, културе живљења, те вјерске и националне толеранције", наводи се у саопштењу митрополита дабробосанског Хризостома, епископа бањалучког Јефрема, епископа зворничко-тузланског Фотија, бихаћко-петровачког Сергије и захумско-херцеговачког и приморског Димитрија.

У саопштењу се истиче да је Амир Махић изрекао тврдњу да је на учењу Светог Саве "зачета једна секта – српска православна секта", те да су национализам и фашизам "две основне идеолошке поставке на којима је утемељено светосавље", да је Свети Сава "зачетник идеологије мржње према другоме", као и да су у светосављу "темељи геноцида".

Владике СПЦ због тога захтевају да се Исламска верска заједница у Босни и Херцеговини извини свим православним верницима, огради од изјава ефендије Махића "које не приличе било коме, а понајмање једном утицајном верском службенику, како би јавност увидела да је све изречено став једног неодговорног појединца а не став целокупне Исламске верске заједнице".

Отров у јавном простору

Митрополит дабробосански Хризостом изјавио је и да, нажалост, ово није једини пример и да је било на десетине сличних проповеди по џамијама којима се вређа српски народ и СПЦ.

"То један отров који просут у јавни простор... Сејати отров који је опасан, када видите децу од десет година носе ратне заставе и кличу ’закољи Србина’ и ’убиј Србина’, онда знате одакле то излази. То је њихова срамота", истакао је митрополит Хризостом.

Митрополит Хризостом прекинуо је чланство у Међурелигијском већу БиХ због, како је рекао, ћутања овог тела на тешка криминална дела која су се догодила у последње време у БиХ према српском народу.

Међурелигијско веће БиХ је тело задужено за међурелигијски дијалог у Босни и Херцеговини, основано 1997. заједничким залагањем тадашњих поглавара четири највеће конфесије у БиХ.

"Није само незнање о Светом Сави којег поштују сви словенски народи, мотиви за увредљиве речи козарског хоџе су дубљи и опаснији", рекао је за РТРС професор Богословског факултате у Фочи Дарко Ђого.

"Очигледна је зла намера и мржња која се артикулише на један примитиван и ружан начин, хутба козарачког имама заправо је један пример говора мржње и нетолеранције", каже Ђого.

Он је напоменуо да није забележено да су свештеници СПЦ увредљиво говорили о пророку Мухамеду и исламској вери. Али јесте да су бошњачки политичари Бакир Изетбеговић, Рамиз Салкић тражили да се српски светитељ протера из школа. Када могу политичари, зашто не би један хоџа вређао Светог Саву.

"Имам би требало да зна да су и његови преци образовање, васпитање, европску цивилизацију и културу добили преко Светог Кирила и Светог Саве, тако да бацање камена на тог великог човека не говори о Светом Сави, него онима којима не могу да имају поштовање према својим прецима и коренима", додао је Ђого.

Извињење Србима и СПЦ

Амир Махић је упутио извињење српском народу и СПЦ, истакавши да је био, како каже, преоштар у својим изјавама, и подсећајући, одмах након извињења, на рат у БиХ и спомињајући само муслиманске жртве.

Након што су неки делови његове хутбе доспели у јавност кренула је, како наводи, организована медијска хајка на њега.

"Моја намера није била да повредим своје пријатеље и комшије, нити верска осећања. У неким закључцима сам био преоштар, а уколико су моје речи некога повредиле, упућујем искрено јавно извињење и изражавам своје кајање", рекао је Махић.

image