Србија и Балкан

У Дрену покренута петиција, мештани траже да Приштина поништи одлуке о одузимању земље

Власници, њихови потомци и мештани општине Лепосавић, протестују већ трећи дан, а после почетка радова у среду, јуче и данас су радови обустављени
У Дрену покренута петиција, мештани траже да Приштина поништи одлуке о одузимању земље© FOTO TANJUG/ STR/ bg

Мештани села Дрен и околних заселака у општини Лепосавић, данас потписују петицију за обустављање одлуке владе привремених приштинских институција о експропријацији више од 83 хектара у приватном и друштвеном власништву, потврдила је за Танјуг мештанка села.

Власници, њихови потомци и мештани општине Лепосавић, протестују већ трећи дан, а после почетка радова у среду, јуче и данас су радови обустављени.

У међувремену, док правни тим припрема тужбу у име оштећених власника земље коју је влада у Приштини прогласила земљиштем од јавног значаја, планирајући да на тој локацији изгради базу такозване пограничне полиције, влада тзв. Косова, донела je још једну одлуку у вези с експропријацијом имовине на северу покрајине.

У владином саопштењу пише да се "овлашћује Министарство животне средине, просторног планирања и инфраструктуре да изврши припремне радове за утврђивање потенцијалне подобности једне или више парцела непокретности за реализацију инфраструктурних пројеката од јавног интереса у катастарским зонама Дрен и Лешак.

Такође, наводи се и да о даљем разматрању захтева за експропријацију непокретности од јавног интереса, која је неопходна за реализацију инфраструктурних пројеката у катастарским зонама: Вељи Брег, Шаљска Бистрица, Дрен, Лешак и Кошутово, општина Лепосавић и катастарским зонама Брњаку, Зубином Потоку, Бању и Горњем Јасеновику.

У општини Зубин Поток су на одузетом земљишту већ изграђене базе специјалне полиције, а потпуковник полиције тзв. Косова Ветон Ељшани, тврди да ће и у општини Лепосавић бити изграђена база пограничне полиције.

Мештани и њихов адвокат Небојша Влајић, тврде да је владина одлука противзаконита и да је донета без разговора и јавне расправе са грађанима.

image