Свет

Нова помоћ ЕУ Украјини: За деминирање терена 25 милиона евра

Заостале мине и експлозиви, како додају, представљају опасност за цивилно становништво
Нова помоћ ЕУ Украјини: За деминирање терена 25 милиона евраwww.globallookpress.com © Ximena Borrazas/Keystone Press Agency

На маргинама самита ЕУ-Украјина који се одржава данас у Кијеву, високи представник Уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ најавио је додатних 25 милиона евра подршке Украјини за деминирање делова територије које су ослободиле од руских снага.

"На територијама које су ослободиле украјинске оружане снаге налази се велика количина мина и других експлозивних средстава. Обезбедићемо до 25 милиона евра за подршку напорима деминирања у овим угроженим подручјима. Заштита цивила и њихових средстава за живот је приоритет", рекао је Борељ.

Додатна средства која су данас објављена укључиће основну опрему за украјинске државне оператере против мина и подржаће капацитете украјинских власти за управљање националним сектором који се бави уклањања мина.

Савет додаје да контаминација земљишта великих размера прети цивилном становништву које се враћа и онима који прве реагују, и омета коришћење и обнову кључне цивилне инфраструктуре и кочи повратак економске активности, посебно у сектору саобраћаја, трговине и пољопривреде.

Савет понавља да "акција још једном подвлачи да ће ЕУ стајати уз Украјину онолико дуго колико јој је потребно у суочавању са дугорочним последицама руског агресорског рата".

image