Русија

Руска војска напредује; Подољак: Плаћамо највишу цену за Бахмут

Чеченски борци су заузели упориште у близини села Веселоје, руска војска има све што је потребно за даље напредовање, рекао је Кадиров
Руска војска напредује; Подољак: Плаћамо највишу цену за Бахмутwww.globallookpress.com © MOD Russia

Припадници специјалне јединице Ахмат, заједно са бригадом другог армијског корпуса, након серије напада, фиксирали су се у околини насеља Веселоје, и заузели ово стратешки важно упориште, јавио је лидер Чеченије Рамзан Кадиров.

"После низа ефективних напада на непријатеља, успели су да се стационирају. Борци намеравају да наставе напредовање јер су у повољнијој позицији од противника", написао је Кадиров на Телеграму.

Он је додао да руски војници имају све што је потребно за даље напредовање, укључујући и трофеје, тј. оружје, освојено приликом заузимања упоришта.

Бахмут - последњи трзаји

Одлучујући корак у ослобађању Артјомовска (украјински назив Бахмут) биће потпуна блокада пута који спаја град са Часовим Јаром, украјинске трупе ће изгубити последњи пут снабдевања у граду и биће оперативно окружене, што значи да ће сви путеви бити на нишану руске пушке, рекао је замених лидера ДНР Игор Кимаковски за "РИА Новости".

"Ово ће бити одлучујући, али не и завршни корак у ослобађању града. За сада нам је циљ да онемогућимо непријатељу да маневрише са залихама и испоруком муниције, да блокирамо све путеве, и земљане и дуж појаса у шуми", рекао је Кимаковски.

Он је додао да ослобађање насеља Николајевка у ДНР, за које се сазнало дан раније, приближава тренутак потпуног опкољавања Артемовска.

Губитак људства у јединицама украјинске војске, стационираним у граду Артјомовску, доприноси и проблем са сателитском и радио комуникацијом, рекао је Андреј Марочко за ТАСС.

"Прекиди у комуникацији утичу на пораст панике и међу војницима и међу официрима. Руски обавештајци примећују проблеме у управљању украјинским трупама у граду", додао је Марочко.

Артјомовск се налази у делу ДНР који контролише Кијев северно од Горловке. У граду се воде тешке борбе. Последњих дана ситуација за украјинску војску се погоршала, руским трупама остало је још неколико километара да направе обруч око насеља, изјавио је дан раније потпуковник ЛНР у пензији Андреј Марочко.

Кијев је признао да плаћа скупу цену за држање Бахмута

Саветник председника Украјине Михаил Подољак није желео да да тачан број погинулих украјинских војника у Бахмуту, али је рекао да Украјина скупо плаћа упориште у том граду.

"Што се тиче људских губитака, не могу вам сада да одговорим. Цифру ћемо озваничити када се рат заврши", рекао је он у интервјуу шпанском листу "20 минута".

Подољак је приметио је да Украјина плаћа највишу цену за Бахмут, али ипак "не може да га остави иза себе".

Како је раније пренео "Економист", у украјинском врху верују да град није вредан тешких губитака који су неизбежни у његовој одбрани. А и медији су тврдили да су САД саветовале Кијев да одатле повуче снаге како би започео припреме за офанзиву на југу.

"Према обавештајним подацима, постоје информације да се у Кијеву води борба да ли да повуку трупе из Артјомовска или не", рекао је Кимаковски.

У Угљедару борбе и ноћу и дању

На периферији Угљедара борбе се не прекидају ни дању ни ноћу, а руски војници су формирали полукруг око овог града, рекао је Кимаковски.

Руски војници око Угљедара полако али сигурно стварају прстен, рекао је Кимаковски и прецизирао да је око града већ формиран полукруг са истока и југоистока. "Заузимање града тече по истој шеми као у Бахмуту, хватамо га кљештима", рекао је.

И у овом граду украјинска војска има потешкоћа са довођењем појачања и муниције, пошто је рута која води ка граду из Красноармејска под ватреном контролом руске војске.

Украјина формира јуришну бригаду за заузимање Крима и Донбаса

Министарство унутрашњих послова Украјине почело је да формира јуришне бригаде за заузимање Крима и Донбаса, изјавио је министар унутрашњих послова Игор Клименко.

"Основу јединица чиниће активни и бивши војници, граничари и полицајци са значајним борбеним искуством. Додатно попуњење биће искључиво добровољци", рекао је Клименко.

Према његовим речима, борце чека квалитетна обука и учешће у операцијама на првој линији фронта.

Пројекат је назван "Офанзивна гарда". Претпоставља се да ће ујединити шест постојећих јединица – Ураган, Краснаја калина, Кара-Даг, Рубеж, Спартан и Азов – и две нове, бригаду Државне граничне службе "Сталнаја граница" и јуришна бригада Националне полиције "Јарост".

image