Магазин

У Ираку откривена кафана стара 5.000 година

У кафани откривеној на територије некадашње Месопотамије, која сада припака Ираку, пронађени су фрижидер, рерна и остаци хране.
У Ираку откривена кафана стара 5.000 година© pixabay/dimitrisvetsikas1969

"Откривање локације попут ове, готово 5.000 година старе кафане тако близу површине, је невероватно. Само педантно, вишефазно хоризонтално ископавање може разоткрити оно што је остало", рекла је Холи Питмен, директорка "Археолошког пројекта Лагаш".

Кафана је откривена у јужном древном граду Лагаш, које се сада зове Ал-Хиба, а у њој су откривене клупе, просторија која је служила као фрижидер, пећ и остаци старе хране, преноси "Танјуг".

Како се наводи, Лагаш је био један од најстаријих и највећих месопотамских градова у периоду око 3.000 године пре нове ере, због околних мочвара и плодне земље, главни центар за пољопривреду и рибарство.
Директорка пројекта Питмен је рекла да становници Лагаша нису били ни елита ни робови, већ слободни људи који живе у урбаним четвртима, што је потпуно другачије од онога што су научници раније мислили. "Људи су тада имали слободу, доносили су одлуке. Нису нужно имали богатство, али су били углавном независни и могли су да се крећу", рекла је Питмен.

Директорка Питмен и тим међународних истраживача укључени су у "Археолошки пројекат Лагаш" четири године, а од почетка истраживања, 2019. године, пронашли су две куће, путеве, уличице, пећи за печење керамике и керамику која је остала нетакнута хиљадама година.

Током ископавања, "Археолошки пројекат Лагаш" је радио са локалним становништвом, а том приликом археолози су учили школску децу и њихове породице археологији, показивали им шта су пронашли и за шта су откривени предмети коришћени.

image