Спорт

Марина Маљковић: На добром смо путу, али не смемо полетети

Селекторка женске кошаркашке репрезентације Србије, Марина Маљковић, задовољна је победом против Француске у мечу последњег, петог кола групе Б на Светском првенству у Аустралији.

Србија је групну фазу на СП завршила са три победе и два пораза, а у последњем мечу је, после велике борбе, савладала Француску са 68:62.

„Желеле смо да покажемо понос, да покажемо да овде правимо озбиљан тим. Сваки тим који долази из Србије, без обзира на године или квалитет, једноставно мора да иде на победу. Наш посао је да победимо. Апсолутно ништа друго не видимо“, изјавила је Маљковићева, пренео је званични сајт Кошаркашког савеза Србије.

Она је истакла да се сваком победом надограђује тимски дух.

„Наш главни циљ је да побеђујемо - увек, било да су пријатељске утакмице, или овакве које немају велики резултатски значај, јер, ако градиш такав тимски дух, онда то траје, онда је и тим јачи. Увек постоји та глад за победом. Уосталом, када покушаш да калкулишеш, у неком тренутку ћеш пасти. И ту је крај приче.“

Маљковићева је рекла да је пласман у четвртфинале доказ да је екипа на правом путу.

„Верујем да смо сада показали да имамо светлу будућност, али и да ове две велике победе и пласман у четвртфинале, неће учинити да полетимо. Кључна ствар код овог тима је скромност. Желимо да останемо са обе ноге на земљи и да покушамо да нешто урадимо у годинама које долазе“, објаснила је Маљковићева.

Она је упоредила пут, који је бивша генерација прошла, са садашњом селекцијом Србије.

„Не волим да поредим ствари, али ово није било исто ни у једном сегменту. Тада сам радила у Србији, у Партизану, где је играло девет репрезентативки, играли смо Еврокуп, били смо јак тим који је био годину дана на окупу. А наше главне играчице, Соња (Петровић), Ана (Дабовић), Јелена (Миловановић), касније и Денијел Пејџ, су играле Евролигу. И тада је било тешко, јер пре тога нисмо успели да се квалификујемо на ЕП 2011“, оценила је селекторка.

„Овај тим је направљен од играчица од којих многе играју у нашем домаћем такмичењу. Нажалост, не могу да вам кажем како изгледа Првенство Србије. Црвена звезда покушава да уради нешто, али, искрено, то нема везе са озбиљном кошарком, тако да када те девојке дођу на тренинг репрезентације, сви се доста мучимо. Оне морају да науче све, на терену и ван терена. И зато смо почели са радом пре три месеца, да покушамо да урадимо нешто“, навела је селекторка.

Србија ће ривала у четвртфиналу добити после жреба, који ће бити одржан по завршетку меча Аустралија – Јапан.

image