Русија

Захарова: Изјаве да Москва није вољна да преговара о Украјини су неистина

Русија је у више наврата понављала да је отворена за преговоре о решавању сукоба у Украјини без претходних и неприхватљивих услова, каже Марија Захарова
Захарова: Изјаве да Москва није вољна да преговара о Украјини су неистинаwww.globallookpress.com © Bulkin Sergey/news.ru via globallookpress.com

Изјава шефа европске дипломатије Жозепа Бореља о томе да Москва нема политичку вољу да почне преговоре о Украјини представља неистину, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

"Борељ у маниру који је за њега карактеристичан говори неистину. Желимо да подсетимо на то да је Русија у више наврата, на свим платформама и на разним нивоима понављала да је отворена за преговоре о решавању сукоба у Украјини без претходних и неприхватљивих услова", каже Захарова.

Међутим, како је навела, управо је Украјина, по налогу споља, напустила преговоре.

"Позив шефа 'дипломатије' ЕУ да се Кијеву дају 'средства' означава наставак испорука наоружања и војне технике", нагласила је Захарова у коментару објављеном на сајту Министарства иностраних послова Русије.

То је, објаснила је, другим речима, инвестиција у одуговлачење сукоба, а не трагање за мирним решењима.

Борељ је раније, у интервјуу аустријском листу "Стандард", изјавио да је Европска унија "увек отворена" за мировне преговоре о Украјини, али да не види да Русија има политичку вољу да их започне, те да је једини начин да се сукоб заврши да се "Украјини дају средства".

image