Свет

Маск ослобођен оптужби за превару због твита

Маск се суочио са групном тужбом у име Теслиних акционара који су тврдили да их је обмануо својим објавама 7. августа 2018. године јер предложени откуп од 72 милијарде долара никада није остварен
Маск ослобођен оптужби за превару због твита© AP Photo/ Benjamin Fanjoy

Милијардер и оснивач америчког произвођача електричних аутомобила "Тесла" Илон Маск ослобођен је оптужби за обману инвеститора због твита у којем је 2018. године написао да је обезбедио средства за потпуну приватизацију те компаније, после чега су га инвеститори тужили, објавио је данас Би-Би-Си.

На суђењу због наводне обмане инвеститора тужиоци су тражили милијарду долара одштете од Маска који је бранио слободу да слободно твитује, преноси Ројтерс.

Како се наводи, Маск се суочио са групном тужбом у име Теслиних акционара који су тврдили да их је обмануо својим објавама 7. августа 2018. године јер предложени откуп од 72 милијарде долара никада није остварен.

Маск је на Твитеру написао да размишља да преузме власништво над "Теслом" по цени од 429 долара по акцији, што представља премију од око 23 одсто у односу на претходни дан и навео је да су за то обезбеђена средства.

Маска су оптужили да је лагао када је касније тог дана написао да је "потврђена подршка инвеститора".

Након Масковог твита акције су нагло скочиле, да би убрзо потом пале јер је постало јасно да до куповине "Тесле" неће доћи.

Да је порота у Сан Франциску прогласила у петак Маска одговорним, могао је у том случају да се суочи са налогом да плати милијарде долара одштете.

Маск, који је желео да се суђење премести у Тексас, где се налази седиште "Тесле", тврдећи да не може да добије правично суђење у Сан Франциску, поздравио је исход суђења.

Маск је на Твитеру написао да је мудрост победила и да дубоко цени једногласни закључак пороте која га је ослободила кривице.

image