Русија

Медведев: Ако Крим буде нападнут, изгореће сва Украјина

Напади на Крим неће отворити врата за преговоре, поручио бивши председник Руске Федерације
Медведев: Ако Крим буде нападнут, изгореће сва Украјинаwww.globallookpress.com © Dmitry Medvedev

Заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев упозорио је данас да је Русија спремна да употреби било које оружје којим располаже, ако за тим буде било потребе и уколико буде нападнута, преносе медији.

Он је подсетио да овакав сценарио није немогућ, јер је у складу са руским законима и доктрином под називом "Основи нуклеарног одвраћања".

"Можете бити сигурни у једно: одговор ће бити брз, чврст и убедљив", изјавио је Медведев. 

Бивши председник Русије додао је да је нетачно да ће испорука новог оружја Украјини за нападе по територији Руске Федерације довести до дипломатског регулисања ситуације.

Овакве непријатељске акције неће довести до почетка преговора, већ ће изазвати јак одговор у виду "осветничких напада" по украјинским снагама и територијама, нагласио је Медведев, одговарајући на питање да ли је истина да би удари по Криму навели Москву да преговара са Кијевом.

"Резултат ће, заправо, бити потпуно супротан. У том случају неће бити преговора - биће само одмазда. Сва Украјина која тада буде била под влашћу Кијева ће изгорети", упозорио је политичар, додајући да такво погрешно мишљење могу имати само "морални изроди којих има доста и у Белој кући и у Скупштини САД".

У Пентагону су, како је оценио, "људи ипак мало адекватнији, те схватају које би могле бити последице".

Подсетимо, Русија од почетка војне операције подсећа да је Крим део Русије, те да се сваки напад на ову територију гледа као директан напад на било који други део Руске Федерације. Званична Москва је више пута саопштавала да би удари по Криму могли изазвати оштар одговор.

Ипак, средином септембра прошле године украјински министар спољних послова Дмитриј Кулеба у интервјуу за "Пи-Би-Ес" је изјавио да су августовски напади на Крим имали за циљ да уздрмају руског председника Владимира Путина. Он је тада изјавио да је "психолошки ефекат напада на Крим значајно важнији од војног" и поручио да су преговори са Москвом последња ствар коју жели. 

У међувремену, Вашингтон је у петак објавио да је спреман да издвоји још 2,2 милијарде долара војне помоћи за Кијев, док су из Пентагона поручили да остављају Украјини право да одлучи да ли ће ново оружје које буде добила од САД користити за нападе по Криму.

О Европи

Медведев се осврнуо и на ситуацију у Европи, рекавши да европским лидерима није стало до својих грађана, због чега их треба жалити.

"Европљане би требало жалити само због тога што су сами себи изабрали тако лоше вође", рекао је.

Ипак, како је оценио, највише би требало да нам буде жао људи који живе на Донбасу или на другим територијама јер су подвргнути терору нациста.

"Европски лидери не маре за сопствене грађане. Зарад америчког господара, ови патуљасти владари спремни су на све да остану на власти. Истовремено, обични грађани ЕУ су они који плаћају санкције, снабдевање оружјем, помагање трговинском рату", објаснио је Медведев.

Он је додао да Американци нису заинтересовани за то да сада дође до краја сукоба, јер када би били, криза би се завршила моментално.

"Када би Вашингтон заиста желео да оконча рат који је он сам започео, то би могло да буде урађено док кажеш кекс. Али у Вашингтону једноставно нису заинтересовани за то", поручио је.

image