Србија и Балкан

Мештани бране планину од НАТО-а: Упркос обећањима Абазовића, вежба ће бити одржана

Око 200 НАТО војника пење се на Сињајевину како би сутра извели вежбу упркос обећању Дритана Абазовића да на Сињајевини неће бити никаквих војних активности, тврде из ГИ "Сињајевина"
Мештани бране планину од НАТО-а: Упркос обећањима Абазовића, вежба ће бити одржанаwww.globallookpress.com © Lance Cpl. Patrick King

Грађанска иницијатива "Сачувајмо Сињајевину" објавила је саопштење у коме изражавају протест поводом одлуке Министарства одбране да "на Сињајевину  пошаље преко 200 НАТО војника".

"Око 200 НАТО војника тренутно се пење на Сињајевину како би сутра извели вежбу упркос обећању Дритана Абазовића да на Сињајевини неће бити никаквих војних активности", наведено је у саопштењу.

Активисти ове организације су се, како преносе "Новости", за кратко време, упркос великом снегу, попели на планину коју бране од одлука владе Душка Марковића да постане војни полигон за артиљеријска гађања.

Поручују да на другом пашњаку по пространству у Европи може бити само дом сточара, пчелара и заљубљеника у природу.

"Припадници НАТО су стационирани на Лучкој гори, километар од нашег кампа на Маргити. Колико знамо ту је више од 200 војника из Аустрије, Италије, Северне Македоније и САД"  казао је јуче са Сињајевине председник Грађанске иницијативе Милан Секуловић, који је очекивао масовнији долазак грађана, бранитеља планине.

"Сињајевина није за војни полигон. Не прихватамо причу министра полиције и координатора Министарства одбране Филипа Аџића, да неће бити никаквог бојевог гађања на планини, јер активности ево има", поручили су из ове организације.

"Данас ћете да 'само' шетате, а сутра? Можда неће бити овог пута, али, у мају је планирана друга вежба. Можда се тада `исучу` артиљеријске цеви. Подсећамо, то је исти онај Филип Аџић који је са нама 2020. године протестовао на Маргити против градње војног полигона! Никоме из Владе не верујемо више. Да су Војска и Влада имале добре намере, не би ми сада били на Маргити", додаје се у саопштењу.

Ова организација је позвала све људе који имају моторне санке да дођу на планину и да заједно пошаљу поруку да њихова планина неће и не може бити војни полигон.

Поводом актуелних дешавања на Сињајевини реаговали су и из Еколошког покрета "Озон"

"Због поновне намере да се тај прелепи природни простор користи за потребе НАТО, упркос противљењу мештана и грађана који тај простор користе за пољопривреду, спортско-рекреативне активности, упозоравамо јавност Црне Горе да би све друго осим проглашења парком природе нанело штету развојном потенцијалу тог природног ресурса", саопштено је из овог еколошког покрета.

Министар унутрашњих послова и координатор ресора одбране Филип Аџић поручио је да на овој планини неће бити употребљени бојева муниција и експлозиви на планини Сињајевини истичући да се вежба изводи дуже од 10 година, без проблема.

Претходно су из  Министарства одбране објавили да ће Међународна војна вежба "Комон Челенџ 23", која окупља оружане снаге више земаља, бити одржана у Црној Гори од краја јануара до половине фебруара.

Како су навели, те операције ће подразумевати евакуацију у случају лавина, технике кретања у планини зими, израду објеката за боравак у екстремно хладним условима и слично. 

image