Економија

Индија купује руску нафту у дирхамима

Државна банка Индије сада врши обрачун ових плаћања у националној валути Уједињених Арапских Емирата и објављује податке о трансакцијама које раније нису пријављиване, пренео је Ројтерс
Индија купује руску нафту у дирхамимаwww.globallookpress.com © © Olaf Krüger

Индијске рафинерије почеле су да плаћају већину руске нафте коју купују од трговаца стационарних у Дубаију у дирхамима уместо у америчким доларима.

Новина је да највећа банка у земљи, Државна банка Индије сада врши обрачун ових плаћања у дирхамима и објављује податке о трансакцијама које раније нису пријављиване, пренео је Ројтерс позивајући се на своје изворе.

Из саме банке нису желели да коментаришу ове наводе.

Претходни покушаји индијских рафинерија да плаћају трговцима руском нафтом у дирхамима преко банака у Дубаију пропали су, што их је натерало да се поново окрену америчкој валути.

Рафинерије и трговци у овој многољудној земљи одлучили су се на овакав потез због забринутости да неће моћи да наставе да склапају купопродајне уговоре у доларима, посебно ако цена руске нафте буде виша од ограничења које су увеле ЕУ, земље Г7 и Аустралија у децембру. То је навело трговце да потраже алтернативне методе плаћања, које би могле да допринесу напорима Русије да дедоларизује своју економију као одговор на санкције запада, пише Ројтерс.

Ограничење цене руске нафте које су увели ЕУ, Г7 и Аустралија забрањује компанијама са Запада да учествују у трговини руском нафтом, укључујући ту осигурање и транспорт, уколико је цена барела изнад 60 долара на месту утовара у Русији. То важи чак и ако је нафта намењена Индији или Кини, земљама које не признају западно ограничење цене.

Прелазак на дирхаме подстакло је и то што индијска државна банка тражи од рафинерија које желе да плаћају руску нафту у доларима да обезбеде анализу трошкова нафте, транспорта и осигурања, како би се проверила трговина и избегло кршење западних ограничења.

Један од извора агенције оценио је да је Државна банка Индије веома конзервативна у свом приступу, иако Индија не примењује механизам ограничења цена нити користи западно осигурање и транспорт за испоруке.

Индијске рафинерије уобичајено купују руску нафту по цени која укључује и трошкове испоруке, а Ројтерс је имао увид у уговор у којем је цена товара обрачуната у доларима и дирхамима. Такође, извори агенције рекли су да је до сада цена барела који су куповале индијске рафинерије била испод западњачког ограничења.

image