Србија и Балкан

Уз јаке полицијске снаге обележен празник Гоце Делчева у Скопљу, ухапшена тројица држављана Бугарске

Министар унутрашњих послова Оливер Спасовски позвао је грађане да не наседају на провокације и додао да неће дозволити понижавања македонског народа
Уз јаке полицијске снаге обележен празник Гоце Делчева у Скопљу, ухапшена тројица држављана Бугарске© DanitaDelimont.com

Уз тензије и напетост у Скопљу је обележен дан рођења Гоце Делчева, револуционара којег и Северна Македонија и Бугарска сматрају за народног хероја.

Како је јавила македонска "Телма", цвеће су на гроб у Цркви Светог спаса положили председник и премијер Северне Македоније, али без политичких порука.

Бугарски министар унутрашњих послова Иван Демирџиев посетио је гроб Делчева који је од раног јутра био под јакин полицијским обезбеђењем.

Зо је изазвало револт, посебно међу опозицијом која је дошла у великом броју.

Председник Северне Македоније Стево Пендаровски положио је цвеће на вечно почивалиште Делчева и објавио фотографију на друштвеним мрежама.

"У част 151. годишњице рођења македонског револуционара и народног хероја, данас сам положио цвеће на вечно почивалиште Гоце Делчева у дворишту цркве "Светог Спаса" у Скопљу", написао је Пендаровски на својој Фејсбук страници.

Осим председника, цвеће су положили високи представници државе, министри у влади, народни посланици и представници политичких партија, преноси Танјуг.

Улаз у цркву контролисала је полиција, која је новинарима говорила где да стану, иако су прошли кроз две контроле, детекторе метала, отварање торби, што је изазвало свађу између полиције и новинара.

Нико ко није акредитован није смео да прође, наводе медији.

Министар унутрашњих послова Оливер Спасовски позвао је грађане да не подлежу евентуалним провокацијама било ког политичког субјекта, а политичаре из земље да буду одговорни и опрезни у својим изјавама и поручио  да ће се институције постарати да дан протекне без тензија, инцидената и понижавања македонског народа и државе од било кога.

Група од око 50 бугарских држављана упутила се у Скопље како би одала почаст Делчеву на гробу у Скопљу.

У делегацији Бугарске су, осим министра унутрашњих послова Ивана Демирџиева били министар здравља Бугарске Асен Меџидијев и заменик министра унутрашњих послова Венцислав Катинов.

"Задовољан сам организацијом манифестације и част ми је што сам овде са бугарском делегацијом да одам почаст великом Гоце Делчеву. Нема разлога за провокације. Морамо да идемо напред, а то је уједињена Европа, којој је потребна стабилност. Дужни смо да градимо безбедност и стабилност између народа две земље. Нисмо дошли да правимо провокације, већ да покажемо поштовање, комшије смо и добросуседство треба да се настави. Надам се да ће сви бугарски грађани који су отишли ​​у Скопље моћи да дођу у храм Светог Спаса", рекао је Демирџијев.

Међутим, нису сви држављани Бугарске који су се запутилу у Скопље стигли на обележавање рођења Делчева. Како је саопштило Министарство унутрашњих послова Северне Македоније, око 12.45 сати на граничном прелазу Деве Баир дошло је до нарушавања јавног реда.

Г.З (35), А.Х (50) и Р.Х (54) бугарски држављани који су се прво вербално, грубо и недолично понашали према полицајцима и изговарали најпогрдније речи, а потом покушали да физички насрну на них су приведени, саопштило је Министарство, пренела је Телма.

Саобраћај је био затворен од око 9.30 часова, а у једном тренутку системи на свим македонским границама су престали да раде.

Мада је прошао век и по од смрт Гоце Делчева, Северна Македонија и Бугарска се и даље споре око тога чији је он национални херој.

Софија тврди да је Делчев етнички Бугарин који се борио за Македонију у оквирима бугарске државе, док је македонска теза да је Делчев етнички Македонац који се борио и залагао за независну македонску државу.

Председник Демократске партије Срба Северне Македоније и посланик у Собрању Иван Стоилковић рекао је за РТ Балкан да је на делу ревизија историје по којој бугарска страна покушава да се дистанцира од улоге коју је имала у Другом светском рату, па уместо као фашисте, покушава себе да представи као "администраторе", док се од Северне Македоније тражи да се одрекне своје антифашистичке историје.

Некадашњи председник Собрања Тито Петковски, гостујући на скопској ТВ24 је рекао да, ако је Гоце Делчев тај који спаја две земље, онда би га требало сматрати творцем обеју држава.

Он наглашава да се у бугарским архивима налази говор Георгија Димитрова о последњем завету Гоце Делчева који је желео да почива у престоници независне Македоније за коју се борио и залагао и због тога су његове мошти пренете у Скопље за време  Георги Димитрова и Јосипа Броза Тита.

 "То је догађај који обележавамо сваке године и нема потребе да буде ванредно стање. Наша полиција контролише целу земљу и заиста нема потребе да бугарска полиција притекне у помоћ", рекао је Петковски поводом понуда Бугарске да њихова полиција помогне македонским колегама око обезбеђивања овог догађаја и подсетио да исти људи који сада праве немире нису долазили на гроб Делчева све до прошле године.

image