Русија

Захарова: ЕУ је лицемерна, крши сопствене принципе

Европска унија наставља да без поговора подржава режим у Кијеву, пружајући му наду о некаквој европској перспективи, поручила је Захарова
Захарова: ЕУ је лицемерна, крши сопствене принципеwww.globallookpress.com © Bulkin Sergey

Позиви Европске уније на мирно решавање сукоба су још један вид лицемерја у условима када Европска унија понавља да је спремна да помаже Кијев "онолико дуго, колико то буде било потребно", рекла је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова, коментаришући јучерашњи самит ЕУ и Украјине у Кијеву.

"Већ је издвојено 12 милијарди евра о трошку европских пореских обвезника. Повећање финансирања сукоба, нове испоруке наоружања и опреме, повећање кампова за обуку, проширење програма обуке за Оружане снаге Украјине – све то доводи до повећања броја жртава сукоба, укључујући и цивиле", пренело је министарство.

Последњи самит ЕУ и Кијева још једном је потврдио да, у циљу слабљења Русије и задовољавања хегемонистичких тенденција САД и НАТО, Европска унија наставља да подржава "неонацистички режим у Кијеву", пружајући му идеју о некаквој европској перспективи, иако тиме нарушава све критеријуме који се захтевају од осталих кандидата за улазак у Унију, оценила је Захарова.

На овај начин, Брисел се, како је казала, солидарише са тоталном репресијом мишљења које не одговара кијевском режиму, нарушавањем слободе говора, али и права језичких и других мањина у Украјини.

"Позиви Брисела на мир су лицемерни у условима када се изјављује о спремности да се уложи у наставак оружаних дејстава", истакла је Захарова.

У оваквим условима је апсурдно и неморално говорити о трибуналима у којима би се судило Русији за оно што се данас дешава у Украјини, саопштило је министарство.

Чињеница је да је Москва била обманута Минским споразумима, јер они, како су већ признали европски политичари, никада и нису требали да доведу до мира, подсетила је Захарова.

"Што би се рекло, а ко ће да нам суди?", упитала је портпаролка.

Захарова је истакла да ће Москва постићи све циљеве војне операције и да су сви покушаји Запада, који се политички, финансијски и војно комплетно увукао у украјински сукоб, узалудни.

"Све учеснике окупљања у Кијеву од 3. фебруара чека велико разочарење. Мораће да одговарају и пред сопственим народом, које финансира ову крваву геополитичку игру коју је Запад започео и која се води 'до последњег Украјинца'", поручили су данас из Москве.

image