Свет

Португалци се двоуме око слања "леопарда" Кијеву: Немају бојеву муницију, одржавање је скупо

Док португалски шеф дипломатије обећава борбена возила Украјини, премијер се противи томе, а разлози могу бити бројни, попут недостатка бојеве муниције или могућности да тенк који захтева скупо и комплексно одржавање на терену лако постане руски плен, пише "Насер до сол"
Португалци се двоуме око слања "леопарда" Кијеву: Немају бојеву муницију, одржавање је скупоGetty © Ralph Orlowski / Staff

Председник португалске владе Антонио Кошта противи се слању тенкова "леопард" Украјини, а држава је отворена једино за обуку украјинских војника, објавио је португалски "Насер до сол" позивајући се на сазнања из војних извора.

Такав став премијера у супротности је са ранијим изјавама министра спољних послова Португала Жоаа Кравиња, који је обећао испоруку "леопарда" Украјини и нешто опрезније министарке одбране Хелене Кареирас која је рекла да ће одлука тек бити донета.

Извори из португалске војске нису сигурни због чега премијер Кошта има овакав став: да ли зато што не жели да Лисабон улази у непријатељства са Москвом или из економских разлога, имајући у виду колико би коштала цела та операција.

Португалски медиј наводи да већина од 37 борбених возила, које поседује војска, тренутно није у функцији због недостатка резервних делова. Купљени су као половни у Холандији и припадају напредној генерацији  "леопарда 2", модел А6, који је технички врло комплексан, али бојева муниција за њих никада није набављена, већ се користила само она за обуку.

Недостатак делова и муниције, наводи се у тексту, није случај само са Португалом, већ са свим земљама које имају "леопарде", чак и Немачком чија их фабрика производи.

Од 18 земаља које поседују овај тенк, а већина их је у Европи, ниједна не наручује редовно делове за њега, па фабрика нема развијен систем сталног снабдевања деловима. Понекад се производња и обустави док не стигне довољно поруџбина, пише португалски медиј.

Модел "леопарда" А6 сматра се једним од најбољих тенкова на свету, додаје се у тексту, али се цитирају и речи саговорника из војске који напомињу да борбено возило са напредним техничким системом захтева стално и компликовано одржавање.

"Без резервних делова за 'леопард' два у складиштима, ови тенкови могли би да стану у Украјини, што би могао да буде разлог немачког одуговлачења и предомишљања у вези са испоруком борбеног возила", рекао је један од саговорника који није желео да буде именован за овај портал.

Објаснио је и да је употреба "леопарда" у сукобима у којима није директно умешана Немачка тешко одржива јер тенк захтева посебно одржавање у позадини, како због делова тако и због специфичне опреме овог борбеног возила, па се поставља питање на који начин ће се он употребљавати у Украјини и да ли ће Немци слати своје људе у Украјину да обучавају посаде. Ако то буде случај, то би могло да унесе нову димензију у сукоб.

Војни стручњаци наводе и да је муниција за "леопард" могућ разлог премијеровог противљења да се ови тенкови шаљу Кијеву, додајући да би фабрика морала да почне да ради пуним капацитетом да би произвела довољне количине муниције.

Најјефтинија граната за "леопарде" кошта 10.000 евра, тенкови у Украјини испаљују око 60 пројектила дневно, а обећано им је 100 леопарда па је већ по тим цифрама јасно да само за муницију треба знатна количина новца. Уз то, како се додаје, ако се тенкови покваре и падну у руке Русима, напредна технологија уграђена у њих биће откривена, сматра овај саговорник.

"У суштини, то је добро борбено возило за војну параду", додаје он.

Мадриски лист "Ел паис", позивајући се на незваничне владине изворе, навео је да ће Шпанија послати четири до шест "леопарда 2" модел А4с од 200 колико их има, а који су, како се наводи, паркирани већ више од 20 година.

Саговорник "Насер до сола" напомиње да је модел који поседују Шпанци много технолошки инфериорнији од овог који има португалска војска, жаргонски речено у поређењу  са португалским, који додуше нема бојеву муницију, шпански је "канта".

image