Србија и Балкан

Црна Гора одбила захтев Москве за изручење банкара, Кнежевић: Неко добио 10 милиона евра

Москва Чујана тражи због проневере и издавања кредита такозваним једнодневним фирмама
Црна Гора одбила захтев Москве за изручење банкара, Кнежевић: Неко добио 10 милиона евраwww.globallookpress.com © Carsten Reisinger

Бивши руски банкар Игор Чујан добио је међународну заштиту у Црној Гори и неће бити изручен Руској Федерацији, која га тражи због оптужби за озбиљне финансијске малверзације, потврдило је црногорско Министарство правде за портал РТЦГ.

Москва Чујана тражи због проневере и издавања кредита тзв. једнодневним фирмама. Наиме, фирма би била основана, добила издашни кредит и одмах након тога би била угашена. Чујан је ухапшен у Тивту у октобру 2021. години по потерници НЦБ Интерпол Москва.

Према оптужници, Чујан је на своју руку, без знања управе банке, у времену од 2013. до 2016. године поделио чак 115 таквих кредита у вредности од око 500 милиона евра, а сумња се да је себи задржао око 160 милиона евра.

Игор Чујан био је шеф руске Агенције за регулацију тржишта алкохолних пића након чега је основао ОФК банку која је "укинута" 2018. године због уочених малверзација у пословању. Директор банке Николај Гордејев због тога је 2021. осуђен на осам година затвора, а још га, пишу руски медији, чека ново суђење због проневере око 150 милиона еура.

Председник скупштинског Одбора за безбедност и један од лидера Демократског фронта Милан Кнежевић прокоментарисао је информацију да је бивши руски банкар Игор Чујан добио међународну заштиту у Црној Гори, и казао да је изгледа "Игор добио међународну заштиту, а неко у Влади десет милиона".

image