Србија и Балкан

Нова епизода подкаста "Локомотива": Свет у Матриксу и зашто смо на правој страни историје

У најновијој епизоди подкаста "Локомотива" гост Марка Николића и Тиосава Пурића био је главни уредник "Новог стандарда" Александар Вујовић
Нова епизода подкаста "Локомотива": Свет у Матриксу и зашто смо на правој страни историје

Гост нове епизоде подкаста "Локомотива" је уредник портала "Нови стандард" Александар Вујовић.

Аутори емисије Марко Николић и Тиосав Пурић разговарали су са Вујовићем о расплету сукоба у Украјини, позицијама Мађарске, Чешке и Аустрије према изазовима актуелне кризе, "запаљивим" изјавама хрватског председника Милановића, опадању америчке хегемоније (и хегемоније долара), као и о вештачкој интелигенцији.

У првом делу емисије, аутори Марко Николић и Тиосав Пурић су говорили о изјави хрватског председника у светлу старих "принципа" хрватске политике и хрватској пракси да никад "сва јаја не ставља у једну корпу" и могућностима званичника појединих чланица ЕУ да утичу на спољнополитички курс Запада уопште.

Посебно је било речи о седници Народне скупштине Републике Србије о преговорима о Косову и Метохији, "уценама које нису уцене" Виоле фон Крамон у улози гласноговорнице "бриселске мочваре", те о структури и значају косовског мита.

Аутори подкаста су са Александром Вујовићем разговарали о дисонатним тоновима у западном блоку, нарочито у Централној Европи, и земљама као што су Чешка, Аустрија или Мађарска.

Вујовић сматра да је Европа дефинитвно изгубила своју самосталност у сукобу са Русијом.

"Осим Европе, у западном блоку су Сингапур, Јапан, Јужна Кореја, Аустралија и Нови Зеланд, при чему Јужна Кореја не жели да се превише замера нити Русији, а ни Кини. Ту је и Канада, поред Европске уније и Америке. Али ту треба разумети два процеса. Први је да је западни свет више него икад у америчком џепу. Други је да никога осим западног света не контролишу. Али српски је усуд у томе што смо изградили кућу насред пута, у Европи, где смо окружени земљама чланицама НАТО", сматра Вујовић.

Поред тога, било је речи о предстојећој офанзиви руске војске. Говорећи о свом песимизму с почетка специјалне операције, а услед тога што се Русија сукобила са силом каква је колективни Запад предвођен Америком, Вујовић је истакао да га је нарочито изненадила снага руске економије.

"Нисам ни сањао да је руска економија у стању да се носи са читавим Западом. Русија је имала минималан пад БДП-а у ратној години, мањи него за време пандемије. Руска војна индустрија ради у три смене под десет хиљада санкција. Председник Путин каже да Русија производи више ПВО ракета него цео свет. И Алистер Крук, сјајни енглески интелектуалац кога радо преносимо на 'Новом стандарду', каже како је рат у Украјини показао бесмисленост економске метрике јер шта значи да су БДП Шпаније и Русије исти, кад Шпанија не би могла два сата да се носи са овом силом која је ударила на Русију", изјавио је Вујовић.

Подкаст "Локомотива" емитује се сваке суботе у 19 часова.

image