Свет

Вашингтон: Кинески балон надгледао војне локације; Пекинг: Претерујете

Кина је оштро реаговала због обарања балона и саопштила да задржава право да "предузме даље акције", критикујући САД због "очигледно претеране реакције и озбиљног кршења међународне праксе"
Вашингтон: Кинески балон надгледао војне локације; Пекинг: Претерујете© TANJUG/ Brian Branch via AP

Високи званичник америчке администрације одбацио је поновљене тврдње Пекинга да је балон, који је оборен изнад Атлантика надомак Јужне Каролине, био "једноставно само за цивилну употребу" и да је "случајно" ушао у амерички ваздушни простор.

"Ово је био кинески балон за надзор који није случајно прелетао САД и Канаду. Уверени смо да је намера била да се надгледају осетљиве војне локације, јер му је рута била у близини многих потенцијално осетљивих локација, што је у супротности са објашњењем владе НР Кине да је реч о метеоролошком балону", рекао је неименовани амерички званичник, пренео је Си-Ен-Ен.

Он је потврдио да је још један "кинески балон за надзор" истих карактеристика примећен изнад Централне и Јужне Америке.

"Оба балона носила су опрему за надзор која обично није повезана са стандардним метеоролошким активностима или цивилним истраживањима", рекао је амерички званичник.

Тврди да је Кина у стању да "активно управља балонима и усмерава их на одређене локације", јер су опремљени малим моторима са пропелером.

Амерички званичник је рекао да је Кина годинама користила овакве балоне за надзор који су детектовани на пет континената.

Званични Пекинг оштро је реаговао због обарања балона и саопштио да задржава право да "предузме даље акције", критикујући САД због "очигледно претеране реакције и озбиљног кршења међународне праксе".

У саопштењу се наводи да Кина одлучно подржава легитимна права и интересе компаније у чијем је власништву балон и да истовремено задржава право да "предузме даље мере као одговор" на америчко обарање балона, пренео је АП.

"Кина је јасно тражила од САД да се с тим правилно позабаве, на миран, професионалан и уздржан начин. САД су инсистирале на употреби силе, очигледно претерано реагујући", саопштило је кинеско Министарство спољних послова. 

Ударац америчко-кинеским односима

Присуство балона на небу изнад САД задало је нови ударац већ иначе затегнутим америчко-кинеским односима који се годинама погоршавају и навело државног секретара САД Ентонија Блинкена да нагло откаже раније договорено путовање у Пекинг.

Поводом обарања кинеског балона председник САД Џозеф Бајден похвалио је Пентагон за успешно изведену акцију обарања кинеске летелице изнад Атлантика надомак обала Јужне Каролине.

Према речима америчких званичника војска је користила борбене авионе Ф-22 из базе ваздухопловних снага у Вирџинији, а испаљен је ракетни пројектил АИМ-9X, наводи Си-Ен-Ен.

Министар одбране Лојд Остин рекао је да су кинеске власти користиле оборени балон "за надгледање стратешких локација у континенталном делу САД".

image