Русија

Бахмут и даље у центру пажње: Битке на северу града воде се за сваку улицу

Украјинци не одступају, у Бахмуту више нема плаћеника, поручили су данас из "Вагнера"
Бахмут и даље у центру пажње: Битке на северу града воде се за сваку улицуwww.globallookpress.com © Nicolas Cleuet

Оружане снаге Украјине не одступају, на северу града воде се велике битке за сваку улицу, поручио је данас оснивач вагнероваца Јевгениј Пригожин, демантујући медијске наводе да се Украјинци повлаче из северних делова града.

"Оружане снаге Украјине се нигде не повлаче. Боре се до последњег", истакао је руски бизнисмен. 

"У северним четвртима Бахмута воде се жестоке борбе за сваку улицу и сваку кућу. Наравно, лепо је што медији желе да се Оружане снаге повуку, али то се не дешава ни у северним , ни у јужним, ни источним деловима града", саопштила је прес служба Пригожина на Телеграму.

Тешке битке воде се и за јужне четврти града Бахмута, поручио је данас један од бораца "Групе Вагнер" за "РИА Новости". 

Битке у том граду, како је објаснио, пре свега се воде против Оружаних снага Украјине, а не страних плаћеника. Плаћеници су у том делу последњи пут били виђени почетком јануара, а Кијев на терен без престанка шаље нове војнике како би попунио велике губитке у редовима.

"Сада они припадници Оружаних снага Украјине који се предају говоре о томе да су их покупили са улице, убацили у аутомобиле и довезли на терен. Ипак, они се без битке ретко предају. Или им понестане муниције, или бивају рањени, или нешто друго", рекао је "вагнеровац", коментаришући ситуацију на фронту.

Према његовим речима, број напада на руску војску у последње време је смањен, што је, како он процењује, највероватније изазвано мањком муниције.

"У децембру смо имали више проблема са њиховом артиљеријом", казао је.

Коментаришући последње акције у граду, борац је рекао да су "вагнеровци" врло добро дејствовали током ноћи, те да знају где се налазе битне тачке украјинске војске.

Губици бивају све мањи, док Украјинци имају све више проблема, оценио је.

Ово је потврдила и британска обавештајна служба. Лондон је саопштио да су руске снаге током ове недеље отежале ситуацију за Украјинце. "Бахмут је све изолованији", поручили су из Велике Британије.

Током недеље заменик министра одбране Украјине потврдила је јаку офанзиву руских војника код Бахмута. Руси су све своје снаге концентрисали на пробијање украјинске одбране и опкољавање Бахмута, поручила је.

Украјинци маскирају цивиле у војнике

"Вагнеровац" је скренуо пажњу да Оружане снаге Украјине неретко користе и цивиле за извиђање територије. Украјински војници облаче их у своју униформу и шаљу их у извидницу, рекао је.

Све ово значајно отежава заузимање Бахмута, јер се формира живи штит од људи, а у таквим ситуацијама ми не желимо да ударимо пуном снагом, напоменуо је борац. Чишћење терена је отежано и због тога што се у зградама и њиховим подрумима, како је казао, неретко налазе цивили.

"Што више напредујемо (у граду), наилазимо на све више цивила", рекао је борац.

Цивили настављају да страдају због мина

У међувремену, из руске администрације Херсонске области данас поручују да су цивили овог региона честа жртва мина које постављају украјински војници.

Према њиховим подацима, недавно су на та начин живот изгубила и деца.

"Још један проблем је минирање територије без реда. Сеоски путеви су минирани, а људи који покушавају да се њима довезу до својих села гину. Недавно је дошло до експлозије - деца су страдала, породице су страдале. То јест, једноставно је немогуће кретати се сеоским путевима, опасно је", упозорио је за "РИА Новости" један од начелника дела Херсонске области, који је сада под контролом кијевских снага.  

Елиминисано више од 400 украјинских војника

Министарство одбране Русије саопштило је данас да је за последња 24 сата ликвидирано више од 400 припадника Оружаних снага Украјине.

Оборено је 11 украјинских ракета система "ураган" и ХИМАРС изнад ДНР и Запорошке области.

У Украјини поново ваздушна узбуна

Са друге стране, украјински медији данас преносе да су руске снаге напале Харков на северу земље, а погођен је и центар града.

Други дан заредом, Украјина проглашава и ваздушну узбуну. Данас је она била објављена у седам области током јутарњих сати.

Председник Украјине јуче је казао да су битке изузетно тешке, те да Русија шаље све више трупа на фронт, што отежава ситуацију.

"Често сам морао да кажем да је ситуација на фронту тешка, и да је све тежа, и сада је поново је дошао тај тренутак. Окупант шаље све више својих снага како би разбио нашу одбрану", рекао је Зеленски у видео-обраћању, које је објављено на Телеграму.

Командант ваздушних сила Украјине казао је да су украјинске јединице противваздушних ракетних трупа отишле у иностранство на војне вежбе током којих ће учити о коришћењу европских система ПВО. 

Очекује се да ће "ови системи пресретати балистичке ракете, и да ће бити распоређени у Украјини у року од два месеца", пише "УНИАН".

Кијеву потребно на стотине хиљада дронова

Министар одбране Украјине Алексеј Резњиков оценио је да је Украјини потребно око стотину хиљада дронова различитих модификација.

Он је поновио да је ово питање кључно за одбрану земље, те да је ово сада једна од главних тема за Министарство одбране. Због тога, како пишу украјински медији, Кијев ради на поједностављењу правних аспеката који се тичу производње дронова.  

image