Србија и Балкан

Ханић: Одобрење Русије да кредите враћамо у рубљама веома добро за Србију

Та могућност нам је, дата као израз добрих пријатељских односа и имплицира одређене погодности за нашу земљу, каже професор и додаје да су Србији у последњих десетак година из Русије одобрени кредити у вредности од око милијарду долара
Ханић: Одобрење Русије да кредите враћамо у рубљама веома добро за Србијуwww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov

Tо што је руска влада одобрила Србији да отплаћује руске кредите у рубљама, према оцени професора Београдске банкарске академије Хасана Ханића, добро је за Србију.

Та могућност нам је, како каже Ханић, дата као израз добрих пријатељских односа и имплицира одређене погодности за нашу земљу. Он додаје да су Србији у последњих десетак година из Русије одобрени кредити у вредности од око милијарду долара.

"Реч је о кредитима за изградњу и реконструкцију железнице, од којих је први веома висок и износи 800 милиона долара а други вреди око 200 милиона долара. Значајно је то да, иако је уговарано у односу на тржишне услове, редовна каматна стопа је уговорена у износу од 4,0 одсто, а у случају кашњења, то треба нагласити и то је кључно, уговорена је стопа од 6,1 одсто, тако да цена постаје већа за преко 50 одсто", нагласио је Ханић.

Према његовим речима, с обзиром на тешкоће које су настале у међународном платном промету, посебно око плаћања у доларима због збивања у Украјини, веома је важно што је Србији дата могућност да кредите плаћа у рубљама и да нема застоја, односно да не морамо плаћати тако високе затезне камате

"У том смислу очекујем да ће наша држава прихватити понуду руске стране и да ћемо прихватити аранжман да наше кредитне обавезе, које су преузете због финансирања изградње и реконструкције железница у Србији, враћамо у одређеном уговореном ритму, без додатних трошкова сервисирања кредита", истиче професор Ханић

На питање да ли је неопходно да се потписује још неки документ између двају држава, Ханић каже да се према доступним информацијама може закључити да постоји одређена прелиминарна сагласност и да је припремљен протокол између руске и наше владе, те да он очекује да ће то ускоро бити и потписано.

Руски премијер Михаил Мишустин одобрио је Србији да отплаћује руске кредите у рубљама и како је објављено на званичном порталу правних информација а пре пар дана пренеле РИА новости, наложио потписивање међувладиног споразума у вези са одобрењем да Србија отплати кредите у рубљама.

"Одобрити Нацрт протокола између Владе Руске Федерације и Владе Републике Србије у складу са руско-српским међувладиним споразумима о додели Влади Србије државног извозног кредита, државног финансијског зајма... Сва плаћања у складу са уговорима српска страна врши у корист руске стране у руским рубљама", наведено је у документу.

Након што је Запад увео антируске санкције услед украјинске кризе, Москва је појачала употребу националне валуте у односима са другим земљама, а истовремено је објављено да ће Русија спољни дуг плаћати у руској валути.

Да би примио наплату државног дуга у оригиналној валути, инвеститор ће морати да отвори рачуне у страној валути и рубљама у руској банци и изда упутства за продају девиза.

image