Свет

Да ли су САД спречиле да се успостави мир у Украјини?

Америка жели да ситуација остане напрегнута, рекао је неименовани турски званичник
Да ли су САД спречиле да се успостави мир у Украјини?www.globallookpress.com © Yasin Akgul

Вашингтон је спречио мир у Украјини, објавио је данас турски медиј "Ајдинлик", позивајући се на неименовани извор у турским властима.

"Американци покушавају да учине тако да ситуација остане напрегнута. Америка је разлог продужетка конфликта Русије и Украјине. Они су и спречили мирно решење сукоба, када је постизање мира било близу", изјавио је један турски политичар.

Извор је подсетио на изјаву турског министра спољних послова Мевлута Чавушоглуа, који је након мартовских преговора и покушаја да заиста дође до мира у Украјини, казао да се Турска надала миру и да је он био близу, али да је исто тако на сусрету министара спољних послова земаља НАТО схватио да ће се конфликт ипак продужити.

"Неки чланови НАТО не желе да дође до краја сукоба", рекао је раније турски министар.

Слично мишљење изнео је данас и бивши израелски премијер Нафтали Бенет. Он је рекао да је у Истанбулу на столу било око 17-18 нацрта мировног споразума, али да су западне државе довеле до прекида дијалога. 

Са овим се сложио и немачки генерал, који је претходних дана позвао Немачку да не понавља историју и да се повуче из сукоба јер је већ прешла све црвене линије, оптуживши САД и Британију да су утицале на украјинског лидера да не пристане на мир са Москвом. 

image