Свет

"Политико": Нова дисциплинска правила украјинске војске изазивају страх и бес на фронту

Покушавали смо да испитамо кандидате колико смо могли, али многи људи у нашој бригади не желе да буду тамо, рекао је командант 47. одвојене јуришне бригаде украјинских снага Валериј Маркус
"Политико": Нова дисциплинска правила украјинске војске изазивају страх и бес на фронтуGetty © John Moore / Staff

Председник Украјине Владимир Зеленски је, упркос петицији коју је потписало више од 25.000 Украјинаца, одбио да стави вето на нови закон који пооштрава казне за дезертере и оне који не поштују правила.

Како пише "Политико", кијевске снаге у највећој мери чине млади регрути који немају претходно војно искуство или обуку, и многи од њих се тешко носе са околностима. Неки од њих се буне против наређења команданата, напијају се и недолично се понашају, а они којима је опао борбени морал спасавају своје животе, беже и напуштају положаје.

Зеленски је, у жељи да своје снаге доведе у ред, у јануару потписао закон којим се уводе оштрије казне за дезертере и својеглаве војнике.

За непослушност је предвиђена казна од пет до осам година затвора, за дезертерство или недолазак на дужност без оправдања до 10 година. Претње командирима, конзумирање алкохола, довођење наређења у питање и многи други прекршају такође ће бити строже третирани, пише "Политико".

Многи војници, адвокати и органи за заштиту људских права осудили су ове мере називајући их неприкладним и грубим инструментом који неће утицати на кључне узроке недисциплине у украјинским снагама, пише портал.

Петицију против увођења оштријих казни потписало је више од 25.000 Украјинаца који су позвали Зеленског да стави вето на нови закон. 

Зеленски је у одговору на петицију написао да је "поштовање војне дисциплине кључ борбене способности војних јединица".

Војска цивила

"Прилив стотина хиљада нових регрута које је Украјина морала да опреми и обучи угрозио је уобичајени процес провере способности и неки неодговарајући војници су завршили на фронту", рекао је Валериј Маркус, командант 47. одвојене јуришне бригаде на предавању о дезертирању постављеном на његовом Јутјуб каналу. 

Многи су се, истиче он, придружили украјинским оружаним снагама из погрешних мотива, на пример плате, а касније су се сломили под притиском и желели да побегну.

"Покушавали смо да испитамо кандидате колико смо могли у тим околностима, међутим, многи људи у нашој бригади не желе да буду тамо", навео је Маркус. 

Украјински командант је на предавању приказивао видео снимке војника који се жале на недостатак оружја или на неприкладна или незаконита наређења својих команданата.

Они који се противе новом закону тврде да Украјина треба да се позабави основним узроцима дезертерства и лошег понашања, уместо да строже кажњава војнике који крше правила.

Официр украјинске војске који је недавно напустио град Бахмут на линији фронта (и затражио да остане анониман зато што официри немају овлашћења да разговарају са новинарима) рекао је за Политико да је дезертерство понекад једини начин да војници избегну бесмислену смрт.

"Понекад напуштање положаја постаје једини начин да се људи спасу од бесмислене смрти. Ако нико не може да вам испоручи муницију, ако седите у рововима неколико дана без сна и одмора, ваша борбена вредност пада на нулу", оценио је он.

Официр је додао да су многи проблеми са дисциплином укорењени у неефикасном или немарном командовању, као и у великом притиску на кијевске снаге. 

"Умор и трауме доводе до менталних поремећаја и уносе хаос, немар, па чак и изопаченост у живот војника. То снажно утиче на борбене квалитете и послушност", закључио је саговорник "Политика".

image