Србија и Балкан

Османи: Спречићемо Вучићеву дестабилизацију региона

Председница привремених приштинских институција је истакла да неће бити преговора о независности и суверенитету тзв. Косова
Османи: Спречићемо Вучићеву дестабилизацију региона© Tanjug/AP Photo/Andreea Alexandru

Председница привремених приштинских институција Вјоса Османи, у интервјуу за хрватски "Вечерњи лист", оптужила је српског председника Александра Вучића да покушава да дестабилизује регион и поручила да ће Приштина, уз помоћ НАТО, спречити такав сценарио.

Османи је изјавила да тзв. Косово наставља да буде конструктивна страна у дијалогу, али да је Србија та која не жели да потпише споразум, због чега се, како истиче, процес развлачи годинама. 

Подсећа да су преговори Косова и Србије почели 2011. године и да када је реч о Косову, постоји консензус о томе где су црвене линије које Приштина не би прешла ни по коју цену у преговорима, без обзира ко је у Влади или опозицији.

Истиче и да је одлучено да неће бити преговора о независности и суверенитету тзв. Косова.

"Без међусобног признавања нема ни мира ни стабилности. Наше акције су конструктивне, али се не надамо да ће Србија променити свој став и начин на који томе приступа, јер за сада само поставља препреке у целом процесу", рекла је Османи за Вечерњи лист.

Говорећи о оснивању ЗСО изјавила је да je то "комплексно питање" и да устав тзв. Косова "не допушта стварање посредничке владе која је 2015. била иницирана документом о заједници српских општина" као и да  "због тога документ из 2015. није прошао тест Уставног суда 'Косова'.

Она је навела и да желе да спрече "други степен власти између локалних и националних управа" и да ЗСО добије моћ која води према моделу Републике Српске у БиХ.

Османи је додала и да је Србија потписала готово 40 споразума у Бриселу, али да према њеним тврдњама "већину њих није имплементирала", и да је то показатељ како је рекла "да у Србији не држе до своје речи" те да се на Београд мора "извршити притисак" да би се натерао да имплементира оно што је потписано.

Председница тзв. Косова се категорично изјаснила против идеје о размени територија, коју је раније у јавности изнео бивши председник Хашим Тачи.

"Међународна заједница превише блага према Вучићу"

"Не мењате територију са неким ко је извршио геноцид над вашим народом, то би било као да неко каже Зеленском да своју територију уступи Русији и то би била логика награђивања злочинаца. Штавише, то је опасно и преседан који би отворио Пандорину кутију и не би завршио само са Косовом и Србијом", казала је она.

"Тешко је разумети зашто је толико мирољубовости када је у питању председник Србије Александар Вучић, узимајући у обзир да се ради о лидеру који је служио као Милошевићев министар пропаганде у ратовима бивше Југославије и који није нимало променио ставове и циљеве према суседним земљама", одговорила је Османи на констатацију хрватског новинара "да се чини да је међународна заједница преблага према Александру Вучићу и његовој политици" 

Упоређујући даље Вучића са Милошевићем, за кога је истакла "да су га многи деведесетих сматрали миротворцем", она је рекла "да што више Вучића сматрају миротворцем и што више Србија не добија јасне инструкције деловања и санкције међународне заједнице, биће све више подстакнута да чине насиље над својим суседима”.

Османи је навела да је уверена да су "Вучићеви крајњи циљеви територијални" и да "њему није стало до српских грађана, ни до Срба који живе на Косову".

Она  је рекла да председник Србије Александар Вучић има јасне територијалне претензије према такозваном Косову и другима на Западном Балкану као и да председник Србије има за циљ да дестабилизује регион како би остварио своје циљеве помоћу којих помаже руском председнику Владимиру Путину, али да ће Приштина својим снагама и уз помоцћ НАТО-а спречити ове сценарије.

Никад бољи односи са регионом

Оцењујући односе Приштине са државама региона Османи истиче да изванредно сарађује и с Црном Гором, Северном Македонијом и Албанијом, као и с Хрватском и Словенијом које су у Европској унији и који су "велика подршка".

"Босна и Херцеговина није формално признала Косово, али имамо изванредне односе с људима из БиХ”, рекла је Османи.

Она је посебно истакла "никада боље односе с Хрватском" и нагласила да "Хрватска добро разуме кроз што пролазимо и кроз што смо прошли".

Навела је и да јако почаствована тиме што је примила у посету све председнике суседних земаља, осим председника Србије, и да ће те посете узвратити.

image