Русија

Прво руско лансирање у свемир ове године успешно изведено: Сателит "Електро-Л" ушао у орбиту

Русија је послала у орбиту четврти метеоролошки сателит Електро-Л намењен за временску прогнозу, истраживање ваздухопловних прилика, извиђање морских и океанских подручја и праћење ванредних ситуација
Прво руско лансирање у свемир ове године успешно изведено: Сателит "Електро-Л" ушао у орбитуGetty © Photo by NASA via Getty Images

Четврти метеоролошки сателит "Електро-Л" ушао је у орбиту након што је лансиран ракетом Протон-М са космодрома Бајконур, известио је у недељу Роскосмос .

Сателит ће сада морати самостално да достигне циљну орбиту са висином од скоро 35,8 хиљада километара, где ће се стационирати на тачки од 165,8 степени источне географске дужине. "Електро-Л" ће одатле посматрати Тихи океан, као и руски Далеки исток.

Ово је било прво руско лансирање у свемир 2023. године.

Први "Електро-Л" пуштен је у орбиту 2011. године, а престао је с радом 2016. године. Тренутно су у функцији сателити "Електро-Л два", лансиран у орбиту 2015. године, и "Електро-Л три", лансиран 2019. године. Пети сателит овог типа би требало да буде послат у орбиту 2024. године.

Сателити из ове серије емитују податке о времену сваких 15-30 минута, шаљући мултиспектралне слике 24 сата дневно. "Електро-Л" помаже у прогнози времена, праћењу климе, истраживање ваздухопловних прилика, извиђању морских и океанских подручја и праћењу ванредних ситуација.

image