Магазин

Преваранткиња великих финансијских установа ће одржати говор на Харварду

Ана (Сорокин) Делви, која се претварала да је богата наследница и преварила велике финансијске институције у Њујорку, одржаће говор о ''мутним пословима'' у свету бизниса за студенте Хардварда
Преваранткиња великих финансијских установа ће одржати говор на Харварду© Youtube Screenshot/Forbes

Делви је постала славна по њеним преварама огромних размера - луксузни хотели, банке и богати познаници су биле само неке од мета лажне наследнице. Представљала се као богаташица и планирала је да искористи позајмљене милионе и стечене контакте високог друштва да отвори галерију у Њујорку. Била је близу успеха, али дугови су почели да се гомилају и била је ухапшена 2017. године. Тренутно је у кућном притвору.

За универзитет Харвард, њена прича и животно искуство ће наводно бити корисна тема за студенте економије. Анин говор је намењен за курс под називом ''Гранично'', који ће да садржи истраживања о менаџерима чији пословни планови пропадну, амбициозним предузетницима који не схватају ризике посла, као и огранизацијама на чијем челу су били познати преваранти.

''Курс ће се бавити овим проблемима из перспективе иновативних предузетника који се труде да победе застареле системе. Такође, биће намењено и за инвеститоре који желе профит преко комерцијалних феномена,'' изјавио је представник Хардварда за јавност.

Делви ће бити прави пример неискрене стране света бизниса, с обзиром на њено лажирање идентитета, докумената и рачуна. Ипак, харизма којом је стекла ''слепо поверење'' моћних људи на врху друштвене лествице је била велика тема у свету када је била ухапшена. Многи су били фасцинирани њеном причом, да је чак по њеној причи снимљен и серијал на ''Нетфликсу'', а ускоро спрема свој ријалити програм.

Реакције на друштвеним мрежама су подељене. Од како је постала јавна личност, многи је подржавају и оправдавају њене злочине, сматрајући да одговорност иде финансијским институцијама, које нису добро радиле свој посао. Многи додају да је њена сналажљивост била за похвалу. Други верују да је ''свету дошао крај'' и да ''обична преваранткиња'' не би требало да се слави на такав начин.

Сигурно је да Ана није невина, али интересантно је посматрати овакве случајеве и запитати се колико је преваранта, попут Делви, заправо постигло свој циљ у свету бизниса.  

image