Свет

Чистке у Кијеву: Смењен министар одбране Резников, мења га шеф војне обавештајне службе

Представник владајуће странке "Слуга народа" Давид Арахамија потврдио је да ће министар одбране Украјине Алексеј Резњиков бити смењен
Чистке у Кијеву: Смењен министар одбране Резников, мења га шеф војне обавештајне службеwww.globallookpress.com © Pool /Ukrainian Presidentia

Украјински министар одбране Алексеј Резњиков више неће обављати ту функцију, већ ће бити премештен на други посао, рекао је вечерас Давир Арахамија, шеф парламентарног блока Слуге народа у којем је председник државе Владимир Зеленски.

Нови министар одбране биће Кирило Буданов, шеф војне обавештајне агенције ГУР, додао је Арахамија.

Он није рекао када ће формално доћи до смене, а Резњиков није желео да коментарише вест о смени, пренео је Ројтерс.

"Рат диктира промене у кадровској политици. Времена и околности захтевају јачање и прегруписавање и то је оно што се дешава и дешаваће се убудуће. Непријатељ се спрема за офанзиву. Спремамо се да се бранимо и вратимо оно што је наше", поручио је Арахамија на Телеграму.

Украјинска новинска агенција Униан навела је да је Резњиков премештен на место министра за стратешку индустрију ради јачања војно-индустријске сарадње.

Посланик Врховне раде Јарослав Железњак најавио је раније данас да би могло да дође до такве промене у власти.

Досадашњи вршилац дужности министра унутрашњих послова Игор Клименко биће именован за министра унутрашњих послова.

Подсетимо, у Кијеву су у јануару већ извршене бројне промене у власти, а многи званичници су или сами поднели оставке, или су били смењени.

Први на тапету је био заменик шефа кабинета председника Украјине Владимира Зеленског, Кирило Тимошенко, који је саопштио да је поднео оставку. 

Како је РТ Балкан већ писао, поставља се питање шта стоји иза таквих потеза у Кијеву, а руски телеграм канал "Реадовка објашњава" наводи да је украјинска власт изгубила контролу над политичком агендом у земљи, те да је Украјина под спољном контролом САД и Велике Британије.

image