Свет

"Волстрит џорнал": Иран и Русија планирају изградњу фабрике за производњу дронова

Иако су обе стране демантовале ове наводе, амерички лист тврди да је иранска делегација боравила у Русији почетком јануара, где се "налази планирана локација за изградњу фабрике дронова"
"Волстрит џорнал": Иран и Русија планирају изградњу фабрике за производњу дроноваwww.globallookpress.com © Aleksandr Gusev

Москва и Техеран напредују у плановима за изградњу нове фабрике у Русији која би могла да производи најмање 6.000 беспилотних летелица иранског дизајна, што је најновији показатељ продубљивања сарадње две земље, тврди амерички "Волстрит џорнал".

Лист пише да је иранска делегација на високом нивоу долетела у Русију почетком јануара да посети град Јелабугу, где се налази планирана локација за фабрику, и да договори детаље пројекта. 

Москва и Техеран имају за циљ да направе бржи дрон који би могао да представља нови изазов за украјинску противваздушну одбрану, рекли су званичници из земље која је блиска Америци, преноси "Волстрит џорнал".

Техеран је Москви већ обезбедио стотине дронова које је користила за гађање војних и цивилних циљева у Украјини, тврде амерички званичници, а Бајденова администрација упозорава да Русија и Иран развијају "пуноправно одбрамбено партнерство". Бела кућа каже да је Москва обучавала иранске пилоте да управљају руским ловцима, са намером да Техерану пошаље те авионе до краја године.

У децембру је Бела кућа упозорила да Москва и Техеран разматрају заједничку производњу дронова у Русији, а сада су разговори прерасли у конкретне планове, оцењују поменути званичници блиски САД, иако су обе стране демантовале ове тврдње. 

Лист преноси да су иранску делегацију предводили генерал Абдолах Мехраби из Исламске револуционарне гарде и извршни директор иранске авио индустрије "Кудс", главног произвођача у сектору одбране за којег САД кажу да је од кључног значаја за развој и изградњу дронова у Ирану. 

До сада је Иран Русији углавном обезбеђивао такозване дронове самоубице "шахед-136" који садрже скромну количину експлозива који експлодира при погађању мете, кажу званичници. 

"Волстрит џорнал" пише како је временом украјинска ПВО успела да у великој мери неутралише ову претњу, јер је "'шахед-136' спор и гласан, што га чини релативно лаким за уочавање и обарање". Америчке ваздушне снаге тврде да је Украјина оборила више од 540 беспилотних летелица од прошле јесени.

Сада Иран ради са Русијом на развоју модела "шахед-136" који би могао да лети брже и даље, а овај напредни модел производио би се у новој фабрици, што би, упозорава "Волстрит џорнал", могло да буде опасно и за Украјину, али и за друге нације "које би могле да буду мета за дронове". 

Ко је за дипломатију, а ко за политизацију 

Ово није први пут да амерички лист пише о овој теми, иако су и Русија и Иран увек демантовали те тврдње. Из Кремља објашњавају да је то све покушај Запада да камуфлира своје незаконите испоруке оружја Кијеву и неуспешне преговоре око иранског нуклеарног договора.

Представник Русије у УН подсетио је у децембру да Кијев још није доставио никакве доказе да је руска војска користила беспилотне летелице иранског порекла у Украјини.

"Упркос томе, САД и ЕУ сматрају могућим да, на основу својих измишљотина, неразумно увуку Секретаријат УН у ову заверу и коначно уведу санкције иранским и руским правним и физичким лицима", објаснио је Василиј Небензја.

Он је додао да то јасно показује ко је заиста заинтересован за дипломатско решење ситуације, а ко политизује дискусију и наставља да подрива темеље Споразума о иранском нуклеарном програму. 

image