Свет

Американци трагају за остацима кинеског шпијунског балона и не верују Кинезима

Званични Пекинг позвао је Вашингтон да додатно не ескалира ситуацију и не предузима радње које штете кинеским интересима, а Бела кућа је отказала планирану посету државног секретара Ентонија Блинкена Пекингу
Американци трагају за остацима кинеског шпијунског балона и не верују Кинезима© Tanjug/Jason Sellers via AP

Америчка војска саопштила је да трага за остацима, наводно, кинеског балона за надзор, који је оборен изнад америчких територијалних вода у Атлантику. 

Драма око балона, за коју је Пекинг поновио да је реч о метеоролошком балону, који је случајно залутао у ваздушни простор САД и пао надомак обала Јужне Каролине, додатно је заоштрио ионако затегнуте односе између две земље, преноси Ројтерс.

Званични Пекинг позвао је Вашингтон да додатно не ескалира ситуацију и не предузима радње које штете кинеским интересима, а Бела кућа је отказала планирану посету државног секретара Ентонија Блинкена Пекингу.

Америчка морнарица, уз помоћ Обалске страже САД, трага за остацима кинеског балона, изјавио је амерички генерал Глен ван Херк, командант северноамеричке ваздушно-космичке команде.

Према његовим речима, потрага за балоном се спроводи како би се установило какве је шпијунске активности спроводила Кина, иако неки амерички званичници тврде да балон није угрозио америчку националну безбедност.

Успешна акција потенцијално би могла да Сједињеним Државама пружи увид у шпијунске способности Кине, иако су амерички званичници умањили значај балона по њихову националну безбедност.

Америчка војска је за ову успешну акцију обарања употребила борбене авионе Ф-22 из базе Ленгли у Вирџинији у суботу изнад Атлантика код Јужне Каролине, што је Кина описала као "очигледно претерану реакцију".

"Кина се чврсто противи и снажно протестује против тога. Кинеска влада помно прати развој ситуације", рекао је заменик министра спољних послова Кине Кси Фенг у изјави америчкој амбасади у Пекингу, која је у понедељак ујутру објављена на веб страници министарства.

Брокерска кућа ИНГ је истакла да би инцидент могао да погорша "технолошки рат" између две земље и да би могао да има негативан утицај на кинеску валуту.

Високи званичник америчке администрације одбацио је данас поновљене тврдње Пекинга да је балон, који је оборен изнад Атлантика надомак Јужне Каролине, био "једноставно само за цивилну употребу" и да је "случајно" ушао у амерички ваздушни простор.

"Ово је био кинески балон за надзор који није случајно прелетао САД и Канаду. Уверени смо да је намера била да се надгледају осетљиве војне локације, јер му је рута била у близини многих потенцијално осетљивих локација, што је у супротности са објашњењем владе НР Кине да је реч о метеоролошком балону", рекао је неименовани амерички званичник, пренео је Си-Ен-Ен.

image