Спорт

Откуд Ирвинг у Даласу, може ли се уклопити са Дончићем и колико далеко њих двојица могу?

У великом чуду били су бројни љубитељи НБА кошарке након објављивања информације да ће Кајри Ирвинг каријеру наставити у Далас мавериксима. Многи се са разлогом питају хоће ли тандем Ирвинг - Дончић моћи да кохезира и донесе тиму из Тексаса статус конкурента за титулу најјачег клупског кошаркашког првенства
Откуд Ирвинг у Даласу, може ли се уклопити са Дончићем и колико далеко њих двојица могу?Getty © Sarah Stier

Ни Лејкерси, ни Клиперси, ни Никси, Финикс или Торонто, већ Далас маверикси, представљају нову дестинацију у каријери талентованог и са лоптом вештог Кајрија Ирвинга.

Можда и најчуднија и најспецифичнија особа у читавој НБА лиги, која броји скоро 500 играча, добија нову епизоду своје драматичне кошаркашке драме.

Право ниоткуда, ухватио је Ирвинг неспремну управу Бруклина, затраживши трејд седам дана пре истека прелазног рока у НБА лиги.

Не би то било превише чудно да Ирвинг није исто урадио и прошле сезоне, али су челни људи Нетса успели да убеде њега и Кевина Дурента да верују у своје кошаркашке способности и пројекат управе Бруклина.

Годину дана касније, након свих лудорија Ирвинга које су из Бруклина морали да трпе, Кајри им узвраћа поновним захтевом за промену средине, која је овога пута била неминовна.

Откуд баш Далас

Када су увек добро обавештени новинари И-Ес-Пи-Ена и Атлетика, Адријан Војнаровски и Шемс Чаранија, саопштили да је Ирвинг затражио трејд и да по сваку цену жели из Бруклина, многи су кренули са спекуцијама и калкулацијама где би Кајри могао да заврши.

Постојала су три, или како ће се на крају испоставити четири критеријума где је Бруклин желео да га пошаље:

- Први се односио на то шта ће Бруклин добити заузврат.

Финикс, Торонто и ЛА клиперси издвојили су се као тимови који поред пикова прве и друге рунде на будућим НБА драфтовима, поседују и одличан играчки кадар из којег се може издвојити бар два или више квалитетних играча која би заменила Ирвинга у Нетсима.

- Други критеријум чине тимови у којима би Ирвинг заправо хтео да игра, тачније средине у које би желео да оде.

Тај услов, према писању америчких медија, испуњавали су само Мајами, Лос Анђелес и комшијски Њујорк, што због кошаркашких, што због животних разлога.

- Трећи критеријум испуњавају тимови који су довољно очајни, или боље речено довољно склони томе да ризикују са играчем као што је Ирвинг.

Како Кајрију истиче уговор на крају сезоне, ретко ко је био спреман да се усуди да га доведе у своје редове, јер не постоји никаква гаранција да ће га тај клуб имати наредне сезоне, а познајући Ирвинга, није постојала гаранција да ће га имати често у текућој сезони.

Ту у рачуницу упадају Далас маверикси.

Упркос маестралним партијама Луке Дончића, који је са разлогом један од главних кандидата за МВП признање, Далас не блиста ове сезоне и у великој мери је упитан и сам пласман у плеј-оф фазу такмичења.

Тим из Тексаса упркос кадровским променама, није јачи ове сезоне од претходних, а игре и резултати им варирају из меча у меч.

Екипа са великим амбицијама то не би смела да дозволи, те је Марк Кубан, један од најстраственијих и кошаркашки стручнијих власника НБА тимова, дао дозволу генералном менаџеру да покрене операцију звану Кајри Ирвинг.

Далас је желео промену и освежење и Далас ће добити промену и освежење, а о томе како би све то могло да функционише ћемо мало касније.

- Што се тиче четвртог критеријума у трејду Кајрија Ирвинга, он представља чињеницу да је власник Бруклина Џозеф Цаи, по сваку цену желео да избегне ЛА лејкерсе, из како се наводи "личних разлога".

Сценарио који нам је требао, а који нисмо добили

Исте секунде када се појавила информација да Ирвинг жели трејд, кошаркашки свет желео га је уједињеног са Леброном, овога пута на много већој позорници, ЛА лејкерсима.

НБА је могао да има једну од најзанимљивијих и легендарнијих спортских прича у историји.

Расел Вестбрук би отишао пут Бруклина и поново био саиграч са Кевином Дурентом, а Кајри Ирвинг би се вратио код Леброна Џејмса.

Као што је и сам рекао Тристан Томпсон, њихов бивши саиграч у Кливленду: "Леброну је неопходан Кајри, Кајрију је неопходан Леброн."

Има нечег превише тачног у тој реченици, пошто је утисак да ни један ни други, никада нису, нити ће играти добру кошарку, као што су то чинили у релативно кратком периоду у Кавсима.

Ирвингу је потребан лидер, капитен и вођа. Потребан му је алфа који ће сносити главни део терета, који ће преузимати одговорност и за добре, али и лоше ситуације и утакмице и који ће, чак и у 38. години, правити предност на терену и превагу на страну свог тима.

Са друге стране, Леброну је неопходан уметник и архитекта какав је Кајри. 

Потребан му је неко ко је способан да сам себи искреира и погоди шут, неко ко може да "промеша" противничку одбрану и избаци је из жељене позиције, неко коме ће радо препустити лопту и пустити да га ради оно што најбоље зна.

Кажу да је танка граница између генија и лудака, а управо Кајри Ирвинг то потврђује, те на тој граници плеше и ужива већ годинама.

Ипак, Леброн је био тај старији брат који је знао Ирвингове бубице да контролише, да их учини великом предности, а не маном.

Ирвинг је био Робин, Леброновом Бетмену, а разилажење је настало онда када је плејмејкер желео другачију расподелу улога.

Од тада, Кајри није успео да буде "алфа", већ је морао да буде Робин и Џејсону Тејтуму у Бостону, али и Кевину Дуренту у Бруклину, а очигледно да ти планови нису упалили.

Упркос свој жељи Леброна, Ирвинга и кошаркашких љубитеља широм света, сценарио у којем Леброн и Кајри поново нападају трон НБА лиге, неће се одвити.

Компатибилност са Луком Дончићем

Након примарног изненађења и благог шока који се доживео по сазнању да Ирвинг каријеру наставља у Даласу, бројни аналитичари и познаваоци кошарке запитали су се како ће изгледати Маверикси у наставку сезоне.

У теорији, Лука Дончић и Кајри Ирвинг нису савршен пар који може природно да доминира и функционише на терену.

Ради се о двојици играча који су доминантни са лоптом у рукама, који на релативно сличне начине нападају одбрану ривала и терају је на реакцију.

Пракса ипак може бити знатно другачија, претежно због чињенице да је Лука Дончић једноставно толико добар, да не постоји играч уз којег се не би уклопио.

Више него довољно је Дончић интелигентан да препозна све квалитете Кајрија Ирвинга.

Лука ће добити и одређен вид одмора, пошто је у досадашњем току сезоне, али и каријере у Даласу, био главни креатор и алфа и омега тима из Тексаса.

Ирвинг ће бити и најквалитетнији саиграч у каријери Луке Дончића, пошто је далеко бољи од досадашњих Кристапса Порзингиса, Кристијана Вуда или Спенсера Динвидија.

Иако делују као тандем којем не предвиђају пресветлу будућност, Ирвинг и Дончић могу бити изузетно занимљиви на паркету.

Обојица поседују луцидност и одлучност да буду велики и најбољи и то је јачи аргумент од свих тактичких замисли.

Далас је у трејду остао без Доријана Финија Смита и Спенсера Динвидија, као и без већег броја пикова, за које очигледно у Мавсима не маре превише.

Поред Ирвинга, у Далас стиже Маркиф Морис, што додатно долива уље на ову занимљиву ватру.

Наиме, Морис је био је дан од омраженијих особа код навијача Даласа, али и генерално људи из Тексаса, када је као љути ривал из редова Клиперса, повремено, готово намерно, чувајући Дончића, желео да га повреди.

Сада ће морати да каријеру препусти рукама магичног словеначког кошаркаша, који ће сигурно извући максумум и од њега.

Може ли Ирвинг да спаси сезону Даласа

Довођење Ирвинга, који вероватно неће бити део Даласа наредне сезоне, показао је потребу Мавса за променом и освежењем.

Чак и уколико се буде радило о полусезонској "позајмици", Далас је морао да реагује тако да задржи језгро екипе, а очигледно се појача.

Шушка се да ово неће бити последње пословање тима Марка Кубана, који је према наводима америчких медија, заинтересован за оба Богдановића, Богдана и Бојана.

Јасна је намера клуба који са клупе води Џејсон Кид, а то је да Луку окруже шутерима и високим играчима, нешто што је упалило у каријери Леброна Џејмса, за чијег се кошаркашког наследника управо Дончић сматра.

Кајри Ирвинг ће представљати шок терапију, играча који са собом доноси поене и личност која може донети Даласу на терену, али и ван њега.

Често се тимови попут Даласа, Минесоте и Денвера, спомињу у негативном контексту када се прича о жељи врхунских играча за долазак у те средине.

Уколико успеју да га наговоре и плате дугогодишњу сарадњу, Далас би могао у великој мери да профитира у овом пословању и довођењу Ирвинга.

Ипак, иако уме да буде мађионичар, Ирвинг нема чаробни штапић који ће за почетак вратити Далас на успех од претходних сезона, када су били једни од конкурената за пласман у НБА финале.

За таква остварења, потребна ће бити жеља за успехом и надигравањем свих играча Даласа, а поготово од Ирвинга, који као да ту жељу све мање и мање има...

image