Србија и Балкан

Изненадни састанак Куртија и западних амбасадора: Огласио се Лајчак

Премијер привремених приштинских институција позвао Запад да не притиска Приштину да формира ЗСО: Рецепт за нове сукобе
Изненадни састанак Куртија и западних амбасадора: Огласио се Лајчак© FOTO TANJUG/ DOPISNIŠTVO KIM/ STR

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти разговарао је данас са амбасадорима Италије, Француске, Немачке, Грчке и Финске и САД о дијалогу са Србијом, немачко-француском предлогу, као и могућим корацима у будућности.

Како преноси приштински Репортери, током састанка, који је трајао скоро два сата, разговарало се о шест услова, које је Курти недавно изнео за формирање Заједнице српских општина.

Дописница Тањуга јавља да је Курти напустио састанак у једном тренутку, а да су онда остали да разговарају Лајчак и Ховенијер.

Курти се са Лајчаком састао у пратњи свог заменика Бесника Бисљимија, додаје Газета Експрес.

Лајчак: Све договорено у Бриселу мора да се спроведе

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак изјавио је данас, након састанка са премијером привремених институција у Приштини Аљбином Куртијем, да је тема разговора био наставак дијалога, као и да све договорено у Бриселу мора да се имплементира.

Он је новинарима рекао да је сврха његове данашње посете Приштини, десете по реду од септембра прошле године, наставак дипломатских напора, како би дошло до напретка у дијалогу, а на основу европског предлога.

"Разговарали смо о предлогу и наредном састанку у Бриселу на највишем нивоу. Разговарали смо о свему што стоји у предлогу, па и о ЗСО. Основа за наш разговор и наставак дијалога је предлог", рекао је Лајчак.

На питање новинара да ли је са Куртијем разговарао о Заједници српских општина, Лајчак је поновио да је обавестио Куртија о ставу који има по том питању.

"Све договорено у Бриселу мора да се спроведе", рекао је Лајчак.

Лајчак из Приштине данас треба да стигне у Београд и састане се са председником Србије Александром Вучићем.

Он је, између осталог, рекао да је Косово кроз конструктиван приступ и креативне предлоге доказало своју посвећеност дијалогу.

Курти: ЗСО рецепт за нове сукобе

Премијер владе у Приштини је такође изразио спремност за наредне политичке састанке на високом нивоу у Бриселу и интензивирање процеса дијалога за пуну нормализацију односа између Косова и Србије уз међусобно признавање као централну тачку договора.

Курти је претходно у интервјуу за АП рекао да му оснивање ЗСО није приоритет. Западне силе треба да уче из примера Републике Српске коју воде Срби и плашећи се стварања сличне творевине на КиМ, он је рекао да Београд користи стварање ЗСО као оружје против независности "Косова", преноси АП.

Курти сматра да, ако се на Западном Балкану уведе идеја етнички заснованог удруживања општина, то је рецепт за нове сукобе.

Западне силе не би требало да намећу притисак на мање земље попут "Косова", које су демократске, тврди он.

Проблеми између Београда и Приштине могу бити мали и досадни, али треба обратити пажњу на оно што се дешава у региону јер, како је оценио, свака врста погрешног решења на Балкану може и биће искоришћена негде другде.

Узајамно признање је средишњи део сваког преговарачког процеса, тврди Курти.

Сматра да би фокус требало да буде на томе да, како каже, Србија постане демократскија и да се ослободи онога што је назвао хегемонистичким идејама Београда.

Курти је рекао да влада Србије треба да призна независност свих република бивше Југославије како би се "суочила са прошлошћу" и истакао да Београд треба више да се окрене Европској унији и НАТО-у, а не Русији.

Премијер привремених приштинских институција тврди да ће, ако се Београд ослободи идеје да "Косово" и даље припада Србији, она "бити много демократскија, европскија".

Он сматра да је нови предлог за нормализацију односа добар оквир и платформа за напредовање, "што доприноси нади о изгледима за будуће преговоре и споразуме". 

Курти је додао и да су досадашњи преговори били, како је оценио, идеологија решавања проблема, да је свако решење постајало све компликованије, све мање изводљиво, а да је јавност изгубила интересовање.

image