Свет

Израелски Мосад и Зоран Милановић: Колики су стварни губици украјинске војске?

Урсула фон дер Лајен већ је баратала податком о 100.000 страдалих украјинских војника, наводни подаци израелског Мосада сад говоре о губицима већим за преко 50 одсто
Израелски Мосад и Зоран Милановић: Колики су стварни губици украјинске војске?© Tanjug/AP Photo/LIBKOS, File

Турски портал "Хурседа хабер" објавио је наводни извештај израелске тајне службе Мосад о катастрофалним губицима украјинских оружаних снага који се скривају од јавности.

Према тим подацима, погинуло је чак 157.000 украјинских војника, док је њих 234.000 рањено, а 17.230 заробљено.

По истом извору, Украјина је на почетку руске Специјалне војне операције располагала са 734 хиљаде војника (плус 100 хиљада у резерви) и НАТО официра, војника и плаћеника.

Упркос чињеници да је необично што један турски портал пласира (тобожње) податке израелске обавештајне агенције, те их свакако не треба прихватити здраво за готово, наведени број погинулих украјинских војника заправо не делује немогуће већ, напротив, може да се доведе у везу са изјавом Урсуле фон дер Лајен од пре два месеца. Тада је председница Европске комисије открила да је од почетка Специјалне војне операције у фебруару 2022. погинуло преко 100.000 украјинских војника.

Занимљиво је и да је реченица о 100.000 страдалих украјинских војника накнадно исечена из видео-снимка њеног обраћања. Ту интервенцију је накнадно потврдила Европска комисија.

Штвише, и хрватски председник Зоран Милановић помиње исте податке. Премда се позива на речи Фон дер Лајенове из новембра 2022, он процењује да је до сада број страдалих украјинских војника достигао 150 хиљада, као и да их је рањено њих четврт милиона. Подаци који се мање-више поклапају с Мосадовим извештајем.

"Урсула фон дер Лајен говори пре два месеца да је погинуло сто хиљада украјинских војника, то значи да је још 250.000 рањених. Ако је то тачно, сад их је 150 хиљада мртвих", рекао је Милановић за хрватске медије.

Први човек Хрватске констатовао је и да су Руси надмоћни у погледу муниције, те да поседују неограничене количине у артиљерији, што ће довести до још горих страдања.

"Које је решење, да Украјина остане без мушкараца?", пита се Милановић.

Поменути Мосадов извештај наводи и да је у Украјини страдало 234  војна инструктора НАТО-а, 2.458 НАТО војника (из Немачке, Пољске, Литваније...), али и 5.360 плаћеника.

Подаци турског портала почели су да се шире Твитером. 

Међу реакцијама на овај пост је и она Илона Маска да су толики животи трагично изгубљени.

У извештају се помињу и губици војне опреме украјинских снага који, између осталог, обухватају 302 авиона, 212 хеликоптера, 6.320 тенкова и оклопних возила, 497 система ПВО.

У турском гласилу објављено је и колико је страдало руских војника – 18.480 мртвих, 44.500 повређених, 323 заробљеника.

image