Свет

"Политико": ЕУ не може да усагласи јубиларни 10. пакет антируских санкција?

Дипломате најављују да нова ограничења неће бити пакет у правом смислу те речи, иако су најављиване оштре мере против Белорусије и руског нуклеарног сектора
"Политико": ЕУ не може да усагласи јубиларни 10. пакет антируских санкција?© IMAGO/Dmitry Rukhlenko

"Земље јастребови" у које спадају Пољска, Литванија и Украјина позвале су Европску унију да усвоји десети пакет санкција Русији у фебруару, који би укључио строже казнене мере против Белорусије и руског нуклеарног сектора.

Један дипломата изјавио је за "Политико" да би годишњица специјалне војне операције у Украјини требало да буде рок за додатно притискање Русије. 

"Веома је важно да успемо да договоримо десети пакет пре те годишњице", изјавио је он.

Међутим, изгледа да неће све ићи глатко.

Портал из Брисела преноси најаве дипломата да следеће економске санкције неће бити "пакет" у правом смислу те речи, већ пре корекција постојећих ограничења, "пошто није остало много тога што би могло да се дода". 

Заправо, постоји дугачак списак жеља "ЕУ јастребова" о томе шта би све могло да буде санкционисано, али је све теже постићи консензус на нивоу Уније.

Неке чланице гласно истичу да санкције више штете самој ЕУ, него Русији. 

Иако је председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен најавила да ће санкције погодити Минск због блиског односа са Москвом, изгледа да чланице ЕУ нису тако одлучне као што она жели да представи. 

Иста ствар је са руским нуклеарним сектором. До сада је било тешко натерати све чланице ЕУ да санкционишу руски нуклеарни сектор, између осталог због тога што земље попут Бугарске имају нуклеарна постројења изграђена у Совјетском Савезу, којима је још потребно одржавање.

image