Свет

Посланик Бундестага: Балон заоштрио сукоб између САД и Кине

Мајкл Рот сматра да је одлука САД да униште кинески балон била исправна
Посланик Бундестага: Балон заоштрио сукоб између САД и Кинеwww.globallookpress.com © Philipp Znidar/dpa

Инцидент са "кинеским шпијунским балоном" који је срушен у америчком ваздушном простору само је пролог растућих тензија између Вашингтона и Пекинга.

Како је објавила немачка "Н-ТВ", позивајући се на речи председника спољнополитичког одбора Бундестага Мајкла Рота да је "балон увод у све интензивнији сукоб између Кине и Сједињених Држава у наредним годинама".

Рот је такође навео да је одлука САД да униште кинески балон била исправна.

Немачки социјалдемократа, Ролф Мицених, приметио је да је Немачка веома забринута због онога што се догодило изнад Атлантика код Јужне Каролине.

Нагласио је потребу да се свет обезбеди од разбуктавања још једног великог међународног сукоба.

Истовремено, председник спољнополитичког комитета Бундестага, Норберт Ретген, сматра да ће инцидент са балоном само привремено закомпликовати односе између САД и Кине.

Према њему, грешку код овог инцидента проузроковала је кинеска страна, што је захтевало реакцију Сједињених Држава.

Овај политичар из редова Хришћанско-демократског савеза сматра да инцидент неће утицати на глобални ток односа Вашингтона и Пекинга.

Н-ТВ подсећа да је прошле суботе америчко ваздухопловство оборило кинески балон који је улетео у ваздушни простор САД. Вашингтон је оптужио Кину за шпијунажу, док је Пекинг одбацио све оптужбе и рекао да је реакција САД претерана.

image