Играли са Звездом, па отишли у вечност: Јунајтед обележава 65 година од трагедије у Минхену

Тог 6. фебруара 1958. године, дан након утакмице против Црвене звезде, 23 особе изгубиле су живот у несрећи у Минхену
Играли са Звездом, па отишли у вечност: Јунајтед обележава 65 година од трагедије у Минхену© Twitter / screnshot / @ManUtd

Фудбалски клуб Манчестер јунајтед овог понедељка обележава 65 година од авионске несреће у Минхену, у којој је погинуло осам фудбалера енглеског клуба.

У авионској несрећи 6. фебруара 1958. године погинуле су 23 особе, а од тога осам играча Манчестер јунајтеда: Роџер Барн (28), Еди Колман (21), Марк Џонс (24), Данкан Едвардс (21), Лијам Велан (22), Томи Тејлор (26), Давид Пег (22) и Џоф Бент (25).

Манчестер јунајтеда је објавио твит са фотографијом последњег наступа тима у Београду против Црвене звезде.
Енглески клуб је навео да трагедија "Безбијевих беба" никада неће да буде заборављена.

"Њихово наслеђе живи. Данас и сваког дана, сећамо се цвећа Манчестера", саопштио је енглески клуб. Манчестер јунајтед је променио и профилну фотографију на друштвеним мрежама и заменио је сатом на којем пише три сата и четири минута, јер се несрећа догодила у 15.04 часова.

Фудбалери Црвене звезде и Манчестер јунајтеда одиграли су 3:3 на мечу играном 5. фебруара 1958. године Београду, у реваншу четвртфинала Купа шампиона. Енглески клуб је прошао у полуфинале Купа шампиона, пошто је у првој утакмици славио са 2:1.

Авион са фудбалерима Манчестер јунајтеда полетео је сутрадан из Београда, а слетео је у Минхен да допуни гориво. Несрећа се догодила приликом трећег покушаја полетања авиона по снежној мећави, а том приликом погинула су 23 путника. И Црвена звезда се огласила поводом годишњице авионске несреће у Минхену.

"Легенде не умиру - оне живе вечно!", наведено је на сајту Црвене звезде.