Економија

САД не могу да плате своја дуговања: Банке спремне за сценарио "природне катастрофе"

САД су у јануару достигле ограничење задуживања од око 31,4 милијарди долара
САД не могу да плате своја дуговања: Банке спремне за сценарио "природне катастрофе"www.globallookpress.com © Maksim Konstantinov/Global Look Press

Америку би могао да погоди нови талас финансијске кризе у случају да банке не успеју да наплате своја потраживања од државе.

Извршни директор "Бeнк оф Америка" Брајан Мојнихан је упозорио да се банка спрема за могућност да јој Сједињене Државе не отплате свој дуг након што су прошлог месеца премашиле ограничење задуживања.

Законодавци су у дилеми да ли да подигну горњу границу задуживања, при чему републиканци инсистирају на смањењу потрошње пре него што се постигне договор о подизању лимита.

"Морамо бити спремни за то, не само у Америци већ и у другим земљама широм света. Надате се да се то неће десити, али нада није стратегија – па се припремите за то", рекао је Мојнихан, напомињући да се компанија припрема као што би се спремала "у случају природне катастрофе".

САД су у јануару достигле ограничење задуживања од око 31,4 милијарди долара, а министарка финансија Џенет Јелен од тада користи "ванредне мере" како би помогла влади да плати своје рачуне, а очекује се да ова ситуација потраје до лета.

Бела кућа и многе демократе се залажу за брзо повећање лимита задуживања, док републиканци притискају на смањење потрошње као услова за подизање лимита. Ако законодавци не предузму мере за подизање горње границе дуга, земља би могла да банкротира први пут у својој историји.

Мојнихан, који води другу по величини банку у земљи, рекао је да је добро што посланици расправљају о проблематици, уз констатацију да би "сви морали" да се суоче са потенцијалним неизвршеним обавезама.

"Идеја није да се влада затвори. Идеја је да се води чврста дискусија о томе колико би дуг требало да буде. Морали смо да се задужимо у последњих неколико година да бисмо превазишли пандемију", рекао је извршни директор "Бeнк оф Америка".

Јелен је у понедељак инсистирала да "сваки одговорни члан Конгреса" треба да пристане на подизање горње границе дуга како би се избегла "катастрофа" неплаћања обавеза.

"Америка је платила све своје рачуне на време од 1789. године, а ако то не учини, то би произвело економску и финансијску катастрофу, а сваки одговорни члан Конгреса мора да пристане да подигне горњу границу дуга", рекла је она у емисији АБЦ "Добро јутро Америко". 

image