Свет

Њујорк ни мигрантима није добар – из њега одлазе у Канаду

Администрација градоначелника Ерика Адамса плаћа разне компаније које воде програме за мигранте, што укључује и "издавање карата" како би могли да путују у друге градове
Њујорк ни мигрантима није добар – из њега одлазе у Канаду© Tanjug/AP Photo/Seth Wenig

Мигранти незадовољни условима живота у Њујорку добили су прилику да напусте Велику јабуку и упуте се бесплатно пут севера, у друге градове, али и у Канаду – аутобуске карте финансирају амерички порески обвезници, преноси "Њујорк пост".

Мигранти окупљени на аутобуском терминалу Лучке управе на Менхетну потврдили су да их војници Националне гарде усмеравају ка радницима који деле карте свим заинтересованим путницима.

Извор из градске скупштине рекао је за "Пост" да администрација градоначелника Њујорка Ерика Адамса плаћа разне компаније које воде програме за мигранте, што укључује и "издавање карата" како би могли да путују у друге градове.

Онима који су "изразили жељу да се преселе у друге градове", а наводно их је на хиљаде, помажу с путним трошковима и бројне непрофитне, те католичке добротворне организације.

Међутим, иако су путне дестинације ограничене на САД, јер је по закону мигрантима забрањено да напусте земљу док се не оконча поступак за добијање азила, међу њима се проширила прича да је Канада – где је тамошњи премијер Џастин Трудо изјавио да су поносни на дугогодишњу традицију да "дочекују људе који траже сигурност" – "обећана земља".

Зато мигранти уништавају своје америчке имиграционе документе док путују од Платсбурга до канадске границе.

Наиме, до Платсбурга стижу захваљујући картама које су добили у Њујорку, а потом сами финансирају путовање комбијима до саме границе. Један од возача комбија изјавио је за "Пост" да дневно превезе бар стотину људи.

Пошто пређу бетонске баријере, зауставља их канадска гранична полиција и спроводи даље на обраду.

Перуанка Сузи Санчез Солзарно (33) прешла је са својом породицом на овај начин у Канаду након што је њена ћерка на ТикТоку видела снимак других миграната како то раде. У децембру су пребегли из Мексика, у Њујорку су провели месец дана и потом решили да се упуте у Канаду као много безбеднијем и бољем месту за будућност њене деце.

Мануел Родон из Венецуеле (26) рекао је пак да је одлучио да напусти Њујорк након што је "избачен" из хотела у близини Тајмс сквера и пресељен у склониште за бескућнике у Бруклину.

Према америчком законодавству, мигранти не могу да поднесу захтев за радну дозволу до 30 дана након што су званично тражили азил и не испуњавају услове за дозволе још 150 дана након тога.

Градоначелник Њујорка позвао је раније Белу кућу да убрза тај процес, као и да граду одобри милијарду долара хитне помоћи не би ли се мигрантима обезбедили смештај и друге услуге. Међутим, одговор је био неодређен – финансијска подршка пристизаће "пограничним и оним градовима који бележе прилив миграната".

Процењује се да је до сада преко 43.900 миграната стигло у Њујорк од пролећа 2022, више од 28.400 их живи у 83 хотела и пет Хуманитарних центара за хитне случајеве и помоћ, основаних у већим хотелима и на лучном терминалу у Бруклину.

Упитани за коментар о бесплатним аутобуским картама, из градоначелникове канцеларије су саопштили да је "од почетка ове кризе њихов циљ да помогну тражиоцима азила који желе да се преселе на другу локацију".

image