Србија и Балкан

РТ Балкан анализа: Шта стоји иза несугласица СНС и СПС

Тешке речи и оптужбе из Српске напредне странке на рачун Социјалистичке партије Србије потресле су владајућу коалицију и уздрмале политичку сцену Србије
РТ Балкан анализа: Шта стоји иза несугласица СНС и СПСwww.globallookpress.com © Danil Shamkin

Тешке речи из Српске напредне странке на рачун Социјалистичке партије Србије након седнице Скупштине о Косову и Метохији, као и ванредни састанци врха СНС у понедељак увече и министара те странке без осталих коалиционих партнера дан потом јасни су сигнали да у владајућој коалицији односи нису најбољи.

На састанку врха СНС Вучић је, објавиле су "Новости", казао да је тој странци боље да оде у опозицију него да партијски и приватни интереси воде државу.

"Спреман сам да идем на изборе као кандидат за премијера, али нећу попустити под уценама – ни Запада, ни СПС, ни лажних десничара", рекао је Вучић према писању "Новости".

Да односи две партије нису добри потврдила је потом и изјава функционера СНС Дарка Глишића, да је СПС у Скупштини показао право лице и да су посланици те странке скинули маске.

"Говорим ексклузивно нашим коалиционим партнерима што се тиче нашег партнерства, шта је било – било је, сад ће неко други да води те системе... Дотерали смо цара до дувара, сви смо у истом рову и боримо се за Србију. Али не можемо да будемо у рову са онима који су мало са нама, мало са овима који нас нападају", рекао је Глишић за телевизију Хепи.

Из Социјалистичке партије Србије, са друге стране, стижу поруке да стоје уз свог коалиционог партнера СНС, и да нису утемељене оптужбе да СПС флертује са опозицијом.

"Социјалистичка партија Србије остаје чврсто уз председника Србије Александра Вучића и подржава његову политику у вези са Косовом и Метохијом", рекао је председник те странке и министар иностраних послова Ивица Дачић, и додао да је то њихова заједничка политика већ 11 година.

Колико су трзавице између две странке потресле владајућу коалицију показало се и у потезу Ивице Дачића да откаже све састанке заказане за данас, укључујући и најављени сусрет с мађарским шефом дипломатије Петером Сијартом који борави у посети Београду.

Уместо тога, без претходне најаве, Дачић се данас састао са Вучићем, али детаљи тог разговора нису познати.

Иако је седница Скупштине Србије о Косову и Метохији завршена у петак, синоћ је на друштвеним мрежама освануо снимак посланика СПС Звонимира Стевића који током расправе гледа порно филм, због чега је данас поднео оставку. Тај случај био је додатни разлог да посланици СНС-а оптуже коалционе партнере из СПС-а да нису показали колегијалност на тој седници скупштине.

Несугласице између СНС и СПС нису новост

Несугласице између две главне странке у владајућој коалицији нису новост, па не изненађују ни тензије и варнице, које с времена на време потресу односе СНС и СПС-а, оцењују саговорници РТ Балкана.

Аналитичар Бранко Радун каже да варнице међу СНС и СПС постоје одраније, а да је у овом случају повод то што посланици СНС сматрају да се колеге из СПС-а нису понашале колегијално на седници парламента посвећеној преговорима Београда и Приштине.

"Не бих рекао да је ово сукоб, више су у питању несугласице или варнице које се појаве с времена на време. Из СНС видимо да замерају СПС-у неколегијалност посланика", каже Радун.

Он напомиње да су несугласице саставни део политике, те да је нормално да након коалиције која траје 10 година дође до замора у односима. Он, ипак, истиче да не сматра да постоји размимоилажење две странке по питању државне политике које би могло да доведе до кризе власти. 

Радун каже да је тешко рећи да ли ће бити нових парламентарних избора, што је могућност која је синоћ споменута у медијима, али сматра да се расподела власти не би променила ни након избора.

"Неко би добио више, неко мање, али не би било великих промена. СНС је и раније могао да формира власт без СПС, али је направио ширу коалицију да би власт била стабилнија", напомиње наш саговорник.

Додаје да ни изјаве лидера СПС и функционера не указују на то да постоји криза власти, те да постоји сагласност по питању вођења државне политике.

"Било би другачије да чујемо од Дачића изјаве које су супротне политици СНС, али их не чујемо", напомиње Радун.

Аналитичар Дејан Вук Станковић за РТ Балкан каже да СНС очигледно осећа своју политичку снагу у овом тренутку, те да може да освоји апослутну власт, односно да дође до 126 посланика.

"СНС је и пре частио своје коалиционе партнере. Ако погледате однос снага на изборима, видећете да је СНС био поприлично дарежљив", напомиње Вук Станковић.

На питање о томе шта је могући разлог трзавица и несугласица између СНС и СПС Вук Станковић не мисли да је у питању само став о Косову и Метохији, већ могуће да постоји мимоилажење у осталим деловима политике, на економском и другом нивоу.

"Ако нико од странака није рекао да је спреман да прихвати Косово у УН и независност Косова, онда ту нема несугласица и то не би била тема евентуалне предизборне кампање", напомиње Вук Станковић.

На питање на шта је онда лидер СНС и председник Србије Александар Вучић мислио када је рекао да су у СНС остављени сами, Вук Станковић напомиње да му је, уз све вишегодишње искуство, тешко да протумачи те речи.

"О томе шта мисли и како размишља, најбоље зна сам Вучић", напомиње наш саговорник.

Управо зато је неодговореним остало главно питање - зашто је баш сада, у јеку притисака Запада на Београд да де факто призна независност своје јужне покрајине, дошло до кризе у односима СНС-а и СПС-а, ако већ није у вези са тиме? Ово тим пре што је и у понедељак увече, када се сукоб излио у јавност, из СНС-а замерено СПС-у да настоји да седи на две столице, уз Вучићеву поруку да ће ићи на изборе, али да неће попустити под уценама, како је наведено, "ни Запада, ни СПС-а".

Коалиција дуга 11 година

Социјалистичка партија Србије под вођством Ивице Дачића успела је да, након изборног пораза Слободана Милошевића 2000. године, измени своју политику.

Дачић је најпре 2004. подржао владу Војислава Коштунице, да би са лидером Демократске странке и тадашњим председником Србије Борисом Тадићем 2008. године потписао Декларацију о политичком помирењу, и тада улази у владајућу коалицију са ДС-ом, пружајући тој странци неопходну подршку за формирање владе.

Лидер СПС-а тада добија функције потпредседника владе и министра унутрашњих послова. Дачић потпуно мења свој политички имиџ, па 2010. године добија награду "Најевропљанин".

До новог заокрета у Дачићевој политичкој путњи долази 2012. године, након што је Тадић изгубио на председничким изборима од тадашњег лидера СНС-а Томислава Николића, a СПС постаје коалициони партнер Српској напредној странци и помаже јој да формира владу.

У том коалиционом договору Дачић добија место премијера. Промена у политичким снагама дешава се 2014. године, када премијер постаје Александар Вучић, а Дачић министар спољних послова. Као најважнији резултат његовог тадашњег рада Дачић често истиче да је успешно водио кампању отпризнавања независности "Косова".

Управо такве тврдње је синоћ критиковао председник ИО СНС-а Дарко Глишић, рекавши да није Дачић, него Вучић "најзаслужнији за повлачење признања 'Косова', што сте себи као заслугу приписивали све ово време".

Вучић је о незадовољству коалиционим договором са СПС-ом најотвореније говорио 2016. пред парламентарне изборе. 

"Дачић и ја немамо исти однос према власти и фотељама, њему је фотеља живот, а мени је живот Србија и то у правом смислу речи", изјавио је Вучић и додао да није било потребе да 2014. године буде формирана влада са Дачићем, па је то ипак учињено.

Ипак, и након избора 2016. СНС прави коалицију са СПС-ом, а Дачић остаје министар спољних послова.

Дачић ће први пут од 2008. изгубити место министра након избора 2020. године, када тадашњим коалиционим договором СНС-a и СПС-a добија место председника Скупштине Србије. Ипак, у влади остају функционери СПС Бранко Ружић и Новица Тончев.

Упркос томе што СПС није имао видљиву улогу у извршној власти, та странка прави изненађење на парламентарним изборима 2022. године и осваја чак 100.000 гласова више него на претходним изборима. На председничким изборима СПС је подржао Вучићеву кандидатуру, што је допринело његовој победи већ у првом кругу гласања.

Након вишемесечних преговора о саставу владе, СПС у актуелном сазиву добија значајније позиције. Дачић се вратио на место министра спољних послова, а уз то је и потпредседник Владе. Осим њега, министарска места добијају и Новица Тончев и Ђорђе Милићевић.

Тај однос снага могао би да се промени, јер су све јачи позиви из СНС-а на нове парламентарне изборе. Са друге стране, функционер СПС-а Бранко Ружић позива двојицу политичких лидера, Вучића и Дачића, да реше несугласице.

"Не треба подизати тензије, држава је у тешком тренутку и најлековитије је да председници СНС-а и СПС-а разговарају на ову тему, јер мислим да ово штети Србији", рекао је Ружић.

image