Свет

Борељ: Забрана руских медија је заштита слободе говора

Морамо да разумемо како су организоване кампање дезинформација, да идентификујемо актере, изворе дистрибуције, због тога отварамо Центар за борбу против дезинформација, рекао је високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност
Борељ: Забрана руских медија је заштита слободе говораwww.globallookpress.com © Victor Lisitsyn, Виктор Лисицын/Global Look Press

Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ оценио је да забрана једног броја руских медија у Европи заправо представља "заштиту слободе говора" и да је "неопходно даље ићи тим путем".

"Забраном једног броја руских медија не нападамо слободу говора, већ је штитимо", рекао је Борељ на конференцији о борби против дезинформација у Бриселу, не парафразирајући Орвела.

Према његовом мишљењу, "ЕУ треба да делује амбициозније по том питању, јачајући своју стабилност".

Он је подсетио да спољнополитичка служба ЕУ већ има успостављене механизме за откривање дезинформација и њихово сузбијање.

"Имам осећај да не радимо довољно и да морамо да идемо напред. Морамо да разумемо како су организоване ове кампање дезинформација, да идентификујемо актере, изворе дистрибуције", рекао је.

Према речима високог представника ЕУ за спољну политику, безбедност, у садашњој фази манипулација информацијама добила је нова обележја.

"Оно што је данас ново је интензитет дезинформација и његових алата, јер раније није било интернета и друштвених мрежа", нагласио је човек који би могао да добије и функцију комесара за истину.

ЕУ отвара центар за борбу против дезинформација

Борељ је додао да ЕУ отвара центар за прикупљање, анализу претњи и манипулација информацијама. 

"Желим да најавим стварање новог централизованог ресурса за прикупљање информација о претњама и манипулацији страним информацијама. Овај центар ће омогућити размену информација, искуства и знања аналитичара. Ово је дугорочна борба, потребни су нам алати", додао је он.

Према његовим речима, стварање оваквог центра предвиђено је у одбрамбеном програму "Стратешки компас" усвојеном пре извесног времена у ЕУ.

"Ово је неопходно да бисмо боље заштитили своја демократска друштва од дезинформација", рекао је Борељ.

Високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност је подсетио да је "прикупљање података о дезинформацијама помогло да се уведу санкције против оних који су манипулисали информацијама и да се заустави ширење таквих ресурса у ЕУ".

"Морамо више да улажемо у борбу против дезинформација широм света", истакао је. 

Последња забрана Европске уније усмерена против појединих руских телевизијских канала нови је јуриш на оне који другачије мисле, сматра председник бугарске невладине организације "Фонд Словени" Захари Захаријев.

Према његовим речима, тај корак одузима грађанима могућност да добију релевантне информације о ономе што се догађа у Украјини и о ставу Русије у "необјављеном рату НАТО-а и Руске Федерације".

Према његовим речима, таква одлука показује страх оних земаља које нису способне да аргументују своје гледиште и због тога намећу забране извештавања.

У Европској унији од 1. фебруара је на снази забрана руског Првог канала и бројних других телевизијских канала. Забрана од раније важи за неколико других медија, међу којима су РТ и Спутњик.

Ако ућуткате једну страну и чујете само другу, о каквој слободи говора се ради? 

image