Русија

Захарова поручила Борељу: Нацисти су имали слична оправдања, понављате се

Портпаролка руског Министарства спољних послова одговорила је шефу европске дипломатије Жозепу Борељу који сматра да забрана руских медија представља "заштиту слободе говора"
Захарова поручила Борељу: Нацисти су имали слична оправдања, понављате сеwww.globallookpress.com © MFA Russia/via Globallookpress.com

Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова поручила је да су нацисти своја дела правдали "заштитом" која је почела паљењем књига, а завршила се паљењем људи.

Захарова је на тај начин одговорила шефу европске дипломатије Жозепу Борељу који је рекао да је "забрана руских медија заштита слободе говора".

"У Трећем рајху биле су забрањене књиге од око 300 аутора. Међу њима су Ерих Марија Ремарк, Карл Маркс, Сигмунд Фројд, Анри Барбус, Џек Лондон, Максим Горки и многи други. Тако да су све забране почеле паљењем књига, а завршиле су се паљењем људи", написала је Захарова на Телеграму.

Како је подсетила, да би оправдали забране, нацисти су запалили Рајхстаг, што је био почетак репресије против политичких противника.

"Онда су почели да пале књиге 'непристојних' аутора. Након тога је усвојен декрет да сваки новинар Рајха мора да приступи НСДАП-у (Националсоцијалистичка немачка радничка партија) како би наставио своје професионалне активности. Тада су све власти биле обавезне да се претплате на нацистичку штампу. Џелати и чудовишта су касније почели са спаљивањем тела жртава у логорима", додала је.

Захарова је нагласила да је тешко навести тачан датум првог "црног дима", али је феномен постао свеприсутан, претворивши се у прави симбол нацистичког режима.

Према њенима речима, Жозепа Бореља ће занимати да су управо после пожара Рајхстага нацисти прво правдали "забране заштитом" и да је указ председника Рајха "О заштити народа и државе", усвојен непосредно после паљевине, и тако створио претпоставке за забрану слободног политичког живота у Немачкој.

"Касније је у Трећем Рајху више пута помињана ова реторика коју је Борељ сада користио, као и одговарајућа правна пракса. Према закону 'О заштити немачке крви и немачке части', уведена је забрана међурасних бракова", навела је.

Захарова је нагласила да су прошле деценије у Немачкој ови закони поништени, а да су као "искупљење за грехе" установили Дан књиге у знак сећања на паљење књига 1933. 

"Руски војници су вратили људскост у Европу. Али, историја је циклична – данас се наш народ поново бори са овом мизантропском логиком", закључила је руска званичница.

 

image