Русија

Лавров у Африци: Бивши центри моћи морају да схвате да нема више колонијализма

Шеф руске дипломатије поручио је да Запад промовише концепт светског поретка заснованог на одређеним правилима која никада никоме нису представљена
Лавров у Африци: Бивши центри моћи морају да схвате да нема више колонијализмаwww.globallookpress.com © Ameer Al-Mohammedawi

Бивши центри моћи треба да знају своје место и да схвате да се свет променио, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров, који борави у посети Малију.

"Ми и наши пријатељи из Малија, као и велика већина других афричких земаља, сматрамо да бивше колонијалистичке земље треба да забораве како су заплениле и експлоатисале ове територије, овај континент. Оне морају да се навикну на чињеницу да се свет променио и да проглашење независности колонизованим земљама и народима 1960. године није представљало имитацију дипломатије, како је сада модерно на Западу да се називају одређени споразуми, већ је документ који је једногласно одобрила Генерална скупштина УН, и као такав обавезује", изјавио је Лавров на конференцији за новинаре.

Додао је да бивше колонијалистичке земље морају да поштују донете одлуке и да знају које је њихово место у садашњем формату развоја међународних односа.

Министар спољних послова Малија Абдулај Диоп је рекао да Русија ефикасно одговара на захтеве Малија да ојача своје безбедносне и одбрамбене снаге.

Посета Лаврова Малију "уклапа се у нову динамику" која подразумева а то је проширење и диверсификација стратешког партнерства Малија", рекао је Абдулај и додао да Мали жели да ојача економску сарадњу са Русијом и ојача партнерство са Москвом.

"Русија и Мали су се усагласиле да наставе напоре за развој односа у трговинској, економској и инвестиционој области, укључујући развој минералних резерви, истраживања, енергетику, транспорт и другу инфраструктуру, као и пољопривреду", прецизирао је Лавров.

Сарадња у војно-техничкој сфери је ове године прешла на нови ниво, Русија је 19. јануара послала Малију авионску опрему.

"Послата је велика серија руске авио-технике, захваљујући којој је Национална армија Малија успела да изведе успешне операције у борбе против терориста, који су активни на територији Малија. Друга серија авиона за ове намене испоручена је 19. јануара", казао је Лавров.

Русија примећује негативне реакције Запада на јачање односа између Русије и Малија, Москва нема шта да крије и да се стиди у питањима сарадње са афричким земљама, међу којима је и Мали, сматра Лавров.

"Нажалост, Запад још једном показује свој негативан став према принципима једнакости и узајамности и према поштовању принципа повеље УН", додао је Лавров.

Према његовим речима, Запад промовише концепт светског поретка заснованог на правилима која никада никоме и нигде нису презентована, што је Западу годинама омогућавало да манипулише јавним мњењем у својим земљама и у земљама других континената.

Лавров: УН не могу да истражују ратне злочине без дозволе

УН нису овлашћене да истражују ратне злочине, рекао је Лавров коментаришући позиве да се истраже активности групе "Вагнер" у Малију.

"Што се тиче неких експерата УН-а који истражују наводне злочине приватне војне компаније Вагнер, не знам да су неки експерти УН-а били овлашћени да размотре било који аспект ратних злочина, ма ко они били", изјавио је руски министар спољних послова.

Лавров је додао да се Међународни кривични суд дискредитовао да ниједан стручњак у УН не може да каже да проучава ратне злочине или да води неку врсту истраге.

Раније су власти Малија протерале из земље шефа одељења за људска права Мисије УН за стабилизацију у Малију. Медији пишу да је ова одлука донета након што је малијски активиста за људска права, у говору на састанку УН, раније осудио безбедносну ситуацију у земљи, а такође је "оптужио нове руске војне партнере" малијског руководства за кршење људских права.

Лавров је добио степен команданта Националног реда Малија

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров је током посете Малију добио степен команданта Националног ордена Малија, државну награду земље која се додељује за изузетне заслуге у корист овог афричког народа.

"Лавров је у име Русије донео политичке одлуке које су Малију омогућиле да преживи. Ове одлуке су омогућиле јачање наших одбрамбених и безбедносних снага, чиме се поносимо. Русија, као чланица Савета безбедности УН, никада није престала да нас подржава како бисмо могли да заштитимо нашу земљу", рекао је министар спољних послова Малија на церемонији доделе награда.

Према његовим речима, награда коју добија Лавров се додељује целом руском народу и председнику Русије.

Национални ред Малија основан је 1963. након што је земља стекла независност. Велики мајстор реда је актуелни председник земље. Национални орден Малија има пет звања - каваљер великог крста, велики официр, командант, официр, каваљер.

Орден каваљера носе почасни цар Јапана Акихито, принц Монака Алберт други, покојна краљица Велике Британије Елизабета Друга и бивши председник Јужне Африке Нелсон Мандела.

image