Србија и Балкан

Линта са британским дипломатама: Неопходно заштитити права Срба из Хрватске

Срби у Хрватској се, упркос томе што је та држава чланица Европске уније, суочавају са дискриминацијом у заштити људских права и у области правосуђа, оценио је Миодраг Линта
Линта са британским дипломатама: Неопходно заштитити права Срба из Хрватске© Milos Tesic/ATAImages

Посланик Миодраг Линта разговарао је данас у Скупштини Србије са политичким саветником амбасаде Уједињеног Краљевства у Србији Вилијамом Хопкинсоном и другим секретаром амбасаде у Хрватској Андреасом Кепстаком о положају Срба у Хрватској и остваривању права прогнаних Срба из Хрватске.

Линта је истакао да се Срби у Хрватској, упркос томе што је та држава чланица Европске уније од 2013. године, суочавају са дискриминацијом у заштити људских права и у области правосуђа, саопштено је из парламента.

Он је рекао и да се више од 500.000 прогнаних Срба из Хрватске суочава са опструкцијом у остваривању својих имовинских, стечених и других права и истакао да се залаже да Србија и Хрватска покрену суштински дијалог и да се затраже правична и праведна решења за бројне проблеме у циљу истинске нормализације односа, преноси Танјуг.

Линта је нагласио да је Србија отворена за дијалог и да је неопходно да се успоставе исти стандарди у поштовању људских права, процесуирању ратних злочина и једнаком односу према свим жртвама, и указао да је највећа улога међународне заједнице да пошаље недвосмислену поруку да исти стандарди треба да важе за све народе.

Према његовим речима, Хрватска треба да примењује Уставни закон о правима националних мањина, као и Бечки споразум о сукцесији, који је закључен 2001. године, а ступио на снагу 2004. године и додао да је посебно значајан Анекс 7, под називом "Приватна својина и стечена права" јер се у њему јасно каже да свим грађанима и правним субјектима морају бити заштићена и враћена права која су имали на дан 31. децембра 1990. године.

image