Србија и Балкан

Амбасадор Русије у БиХ: Мит је да Москва забрањује Босни и Херцеговини улазак у НАТО

Амбасадор Русије нагласио да је БиХ независна држава и да нико не може да јој забрани да уђе у НАТО, али је упозорио и да је Русија независна земља која има права да се брани
Амбасадор Русије у БиХ: Мит је да Москва забрањује Босни и Херцеговини улазак у НАТОwww.globallookpress.com © DanitaDelimont.

Амбасадор Руске Федерације у БиХ Игор Калабухов поручио је да је мит да Русија "забрањује БиХ улазак у НАТО и ЕУ", нагласивши да је БиХ независна у својим одлукама, те да ни Русија, ни ЕУ, ни САД немају право да се мешају у њене унутрашње послове и да јој одређује којим путем да иде.

Калабухов је нагласио да је БиХ слободна да направи било какав корак на светској сцени, да се придружи било којој политичкој, економској или културној организацији уколико то жели већина грађана и уколико то доноси неку корист земљи, даје подстрек развоју, ојачава везе са другим народима, те да ће то Русија примити са искреном радошћу.

"Али руководство БиХ мора да схвати да у случају да се БиХ придружи неком блоку чији је главни циљ уништење Русије, онда ми - исто тако слободна земља са независном спољном политиком, као што је и БиХ - имамо право да се бранимо", упозорио је Калабухов на званичној Фејсбук страници Амбасаде Руске Федерације у БиХ и појаснио да све док се не предузимају мере против Русије, онда нема потребе за јачањем мера одбране.

Калабухов је рекао да су БиХ и Русија блиско повезане једна с другом, али не на начин како о томе пишу многи домаћи и страни портали, те да ће из тог разлога у наредним данима објављивати по један од "најукорењенијих и најштетнијих митова" који су наметнути да би покварили искрене и блиске односе између две земље.

Он је подсетио и на мит да ће Русија "чим заврши Специјалну војну операцију у Украјини, прећи на БиХ".

"Мора се признати да је западна пропагандна машина одрадила велики посао у доследном промовисању таквих глупости. Али промовисали или не, оне ће остати глупост и ништа друго", рекао је он.

Амбасадор је подсетио да је Русија била присиљена да прогласи Специјалну војну операцију као одговор на егзистенцијалну претњу својој сигурности, те да је операција искључиво дефанзивне природе.

"Да ли је БиХ или било које њено деловање претња сигурности Русије? Да ли она убија руске грађане или, можда, прикупља наш биолошки материјал да би се у некој америчкој лабораторији развио вирус који ће се ширити на јужне регионе Русије, као што је био случај са кијевским режимом? Према нашим подацима, не. И докле год је то тако, нема ни најмањег разлога да се грађани БиХ због овога брину", закључио је Калабухов.

image