Србија и Балкан

Угљанин: Регулисати статус Бошњака у Србији по моделу предвиђеном за ЗСО

Тражимо да у наставку дијалога и имплементацији споразума обезбедите једнака права Бошњацима у Србији по моделу који се тражи за српску заједницу на Косову, наводи председник СДА у писму Александру Вучићу
Угљанин: Регулисати статус Бошњака у Србији по моделу предвиђеном за ЗСО© Tanjug/AP Photo/Franc Zhurda

Председник Странке демократске акције Санџака (СДА) Сулејман Угљанин упутио је данас писмо председнику Србије Александру Вучићу и представницима међународне заједнице у коме захтева статус за припаднике бошњачке националне мањине у Србији по моделу који је предвиђен за формирање Заједнице српских општина (ЗСО) на Косову и Метохији.

Угљанин је писмо, у коме је изнео став СДА о француско-немачком предлогу, поред Вучића упутио, шефу дипломатије ЕУ за спољну политику и безбедност Жозепу Борељу, специјалном представнику Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирославу Лајчаку, као и специјалном изасланику САД за Западни Балкан Габријелу Ескобару.

Написао је да СДА, као представник Бошњака у Србији, није задовољна положајем и третманом те мањине у Србији.

"Тражимо да у наставку дијалога и имплементацији споразума обезбедите једнака права Бошњацима у Србији по моделу који се тражи за српску заједницу на Косову", наводи Угљанин у писму Вучићу.

Он је изнео и став СДА по питању француско-немачког предлога.           

"Последице са којима би се Србија могла суочити због одбијања овог споразума, а које смо од вас могли чути, попут прекида преговора о чланству Србије у ЕУ, прекид и повлачење инвестиција, те укидање визне либерализације су за Бошњаке огромне и са собом носе неизвесност и нестабилност", навео је Угљанин у саопштењу које је пренео Танјуг.

Пре неколико дана, Угљанин се, заједно са посланицима бошњачке и албанске мањинске групе у Скупштини Србије, Енисом Имамовићем и Селмом Кучевић из СДА и Шаипом Камберијем из Партије за демократско деловање, састао у Приштини са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем.

На састанку су рекли да су незадовољни положајем Бошњака у Србији и тражили реципроцитет права са Србима на Косову и Метохији, саопштено је из владе привремених приштинских институција.

 

image