Свет

Блумберг: Потрага за корејским крипто бегунцем, званичнике довела у Србију

Према извештајима, један од чланова Тужилаштва у Сеулу, је посетио балканску државу заједно са високим званичником Министарства правде

Делегација јужнокорејских званичника допутовала је прошле недеље у Србију са намером да потражи помоћ у лову на крипто бегунца До Квона (31).

Тужилаштво у Сеулу саопштило је у уторак, да извештаји показују да је један од чланова њиховог тима посетио балканску државу заједно са високим званичником Министарства правде, "нису лажни", преноси "Блумберг".

Србија је у децембру први пут споменута као потенцијална локација у којој се Квон крије.

Овај предузетник суочава се са оптужбама у родној Јужној Кореји за трговину криптовалутама током чијег краха је изгубљено 60 милијарди долара. 

Зграда у којој је смештена Квонова компанија експлодирала је у мају 2022, погоршавајући рушење крипто-тржишта од два билиона долара.

Квонова локација постала је непозната након што су власти у септембру прошле године издале налог за његово хапшење због оптужби које укључују кршење Закона о тржишту капитала.

Јужна Кореја му је одузела пасош, а Квон се нашао на Интерполовој црвеној потерници, што је међународни правни налог земљама широм света да га пронађу и приведу.

Јужна Кореја и Србија немају потписан споразум о изручењу, али обе земље су потписнице Европске конвенције о екстрадицији.

Квон је раније негирао да се крије, али није открио где се налази.

Он се поново појавио на Твитеру пре неколико дана након вишенедељног одсуства и тако додатно подгрејао спекулације о томе где је сада.

Квон је твитовао да "није украо новац" и да никада није примао "тајне исплате".

Прошле године званичници су навели да је Квон после Сингапура одлетео за Дубаи, одакле је одлетео на непознату дестинацију.

image