Русија

Косачев о Северном току: Државни тероризам, САД ће бити изведене пред лице правде кад-тад

За разлику од ранијих оптужби на рачун Русије, које су биле засноване на пуким претпоставкама, најновији докази Симора Херша су крајње озбиљни и обавезују САД дa докажу да нису криве за експлозију на Северном току, рекао је руски званичник
Косачев о Северном току: Државни тероризам, САД ће бити изведене пред лице правде кад-тадwww.globallookpress.com © Cover Images

Потпредседник горњег дома руског парламента Константин Косачев сматра да откриће новинара Симора Херша да су САД одговорне за експлозију на Северном току представља директну оптужбу да су САД и њени НАТО савезници предузели акт државног тероризма.

То је, како је написао на Телеграму, најтежа од свих оптужби које се могу подићи једне против државе, па се, стога, очекује да амерички политички врх приложи доказе и одговори на открића Симора Херша.

Косачев је подсетио да су раније оптужбе на рачун Русије биле засноване само на вероватноћи и претпоставкама, а притом су, додаје он, кршиле претпоставку невиности.

"У сваком таквом случају, од Русије су тражили да докаже да је невина, а да притом нису износили своје доказе", наводи Косачев.

Сада је, према његовим речима, база доказа формулисана у професионалној новинарској истрази једног од најугледнијих истраживачких новинара на Западу.

"Немогуће ју је одбацити. На њу се мора одговорити. Мада мислим да ће ово остати само у теорији. У пракси ће бити примењено једно од омиљених правила западног светског поретка – 'Цезарова жена се не доводи под сумњу' (Caesaris uxorem etiam suspicione carere oportet), па опет ништа неће одговорити", прогнозира Косачев.

Западни државни тероризам је заснован на илузијама о искључивости, сведозвољености и некажњивости, а управо са таквим поимањем света се не слаже Русија и њени истомишљеници, сматрајући га главном претњом свету и стабилности на планети, написао је руски званичник.

Међутим, додаје Косачев, у светском поретку будућности не би требало да буде места за ове илузије и Запад ће пре или касније морати да одговара за све, па и за терористички напад на Северном току.

image