Свет

Србин из Бодрума за РТ Балкан: Сцене су срцепарајуће (ВИДЕО)

Сада је 83. сат од првог земљотреса и управо је спасено још двоје деце, то су чуда, каже за РТ Балкан Бојан Будимац, новинар који живи у Бодруму
Србин из Бодрума за РТ Балкан: Сцене су срцепарајуће (ВИДЕО)© Tanjug/AP Photo/Francisco Seco

Страховите вести пронеле су се брзином светлости у свим светским медијима у понедељак у раним јутарњим часовима. Разорни земљотрес, јачине 7,8 по Рихтеровој скали, погодио је југ Турске и Сирију.

Планета је на тренутак занемела, а људима је још једном доказано да је природа, ипак, најјачи противник на било којем тлу.

Страдало је више од 17.000 људи.

Сиријска влада је први пут затражила помоћ од Европске уније, саопштено је из Европске комисије, а помоћ обема држава најављена је из Уједињених нација и Светске здравствене организације.

О последицама, стању у Турској и Сирији, о великим губицима и помоћи која пристиже из свих делова света, за РТ Балкан говори Бојан Будимац, новинар и колумниста, који годинама живи у Бодруму.

"У Бодруму се земљотрес није ни осетио. Занимљиво је да ни моји пси нису предосетили ни чули, иако их узнемири и 'нечујна' грмљавина", прича Будимац.

"Супруга и ја смо се много исплакали, 24 сата у турским медијима иде директан пренос из погођених региона. То су језиве сцене, срцепарајуће."

Региони погођени земљотресом еквивалент површини Бугарске 

Будимац коментарише да је јако битно рећи да мали број људи, чак и у Турској зна тачну размеру ове катастрофе.

"Турска је навикла на земљотресе, јер сваке године буде макар један. У тим случајевима, земљотреси добијају име града који су погодили. Овога пута то није могуће. Погођено је десет градова, десет провинција. Површина која је еквивалент површини Бугарске."

Наш саговорник подсећа да је седмина територије Турске уништена и истиче да ниједна држава не може да буде спремна на оволику катастрофу.

"Турска од 2010. године има дирекцију за управљање катастрофама, која одлично ради. Међутим, овде су прва 24 часа била кобна, док није почела да пристиже помоћ, јер нема толико људи."

Будимац наводи да приобалски хотели прихватају велики број људи.

"То је један од начина како би се смањила патња тих људи. Подсетићу да су настрадали и ауто-путеви. У прва 24 сата људима је било онемогућено да дођу до градова који нису погођени земљотресом, могли су, али само ваздушном линијом.

Турска опозиција покушава да политизује катастрофу

На питање да ли постоје информације ко пружа највећу помоћ Турској у ситуацији која делује безизлазно, саговорник РТ Балкан истиче да је свака, па и најмања помоћ добродошла, и да стиже из читавог света.

Будимац коментарише и сутуацију у Сирији, о којој се, чини се, мање говори и пише.

"Турско министарство иностраних послова јуче је саопштило да је проблем то што је Алепски аеродром затворен за стране летове и да се константно ради на томе да се ситуација поправи. На све то, затворене су границе. Данашња информација је да је један пут из Турске ка Сирији отворен и да ће колико данас помоћ кренути ка погођеним подручјима."

Наш саговорник истиче да је Турска у предизборној кампањи, и да, иако није време да се било шта ставља у политички контекст, сматра да ће Реџеп Тајип Ердоган убедљиво победити опозицију на предстојећим изборима.

"Покушавају да политизују читаву ствар на јако ружан начин. Говоре да држава не постоји, да држава ништа не даје. Чак, опозициони новинари одлазе на места са којих се не виде спасиоци како би извештавали о потпуним неистинама, како наводно ту никога нема."

Будимац, који сведочи дешавањима у држави која је толико настрадала, истиче да турски народ успева и у оваквим тренуцима да отера опозиционе новинаре јер им ја јасно која им је намера.

"Ово је катастрофа која може свакога да скине са власти, уколико није способан. Турске службе раде, а помоћ стиже са свих страна, а војска је стопостотно ангажована.

Сада је 83. сат од првог земљотреса и управо је спасено још двоје деце. Не знам када ће се обуставити акција потраге и спасавања и претворити је у чишћења, али за сада се чуда дешавају, јер, према проценама, човек може да преживи 72 сата под рушевинама", закључује наш саговорник.

"То су чуда", закључује Бојан Будимац.

Због оваквих чуда и погледа преживелих којима ћемо сведочити, због воље читаве планете да помогне, потребно је да верујемо да, понекад, када делује да је све утихнуло, постоји један глас који ће, испод цигле, блока и бетона открити још једно захвално лице.

А свет ће, након оваквих примера, можда коначно схватити колико је вредан сваки тренутак у којем се човек не бори за дах испод рушевина сопствених напора, које је чувао "за неко боље сутра".

image